Stekta kroppkakor med gravad lax, brynt smör, dill och citron
Stekta kroppkakor med gravad lax, brynt smör, dill och citron
13 ingredienser
Stek dina kroppkakor för variation och servera tillsammans med gravad lax, dill och citron.
Tävla om en oförglömlig matweekendresa till regionen Glasriket, Kalmar och Öland här!
Ingredienser
- 1 kg potatis, rå
- 100 g potatis, pressad
- 1 dl potatismjöl
- 1 tsk askorbinsyra
- 1 gul lök, finhackad
- 100 g smör
- 1 msk citronsaft
- 400 g gravad lax
- 1 knippe dill, hackad
- smör & olivolja till stekning
- salt
- peppar
- 2 citroner
Gör så här
- Riv den råa potatisen fint, pressa ur så mycket vätska med hjälp av ett durkslag.
- Blanda i askorbinsyra och mjöl. Rör i den kokta potatisen, smaka av med salt.
- Sätt på ett kokande vatten i en större kastrull.
- Stek löken i smör i 3 minuter på medelhög värme utan att ge den färg. Låt svalna.
- Bryn smöret i en stekpanna tills det tystnar och smakar nötigt, stanna bryningen med lite citronjuice.
- Hacka laxen grovt och blanda den med lök, dill, salt och peppar.
- Ta lite potatissmet i handen och lägg fyllning i mitten, rulla dem runda och koka dem sedan i lättsaltat vatten i ca 50 minuter, lyft ur och låt dem torka lite.
- Stek kroppkakorna i lite smör och olja så att det blir färg på ytan.
- Skär kakorna på hälften och servera med brynt smör, dill och citron.