Stekta kroppkakor med gravad lax, brynt smör, dill och citron

Stekta kroppkakor med gravad lax, brynt smör, dill och citron
Foto: Jacob Grange
Andreas Nylén
Andreas Nylén

Stekta kroppkakor med gravad lax, brynt smör, dill och citron

2

13 ingredienser

Stek dina kroppkakor för variation och servera tillsammans med gravad lax, dill och citron.

Tävla om en oförglömlig matweekendresa till regionen Glasriket, Kalmar och Öland här!

Ingredienser

portioner4
  • 1 kg potatis, rå
  • 100 g potatis, pressad
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk askorbinsyra
  • 1 gul lök, finhackad
  • 100 g smör
  • 1 msk citronsaft
  • 400 g gravad lax
  • 1 knippe dill, hackad
  • smör & olivolja till stekning
  • salt
  • peppar
  • 2 citroner

Gör så här

  1. Riv den råa potatisen fint, pressa ur så mycket vätska med hjälp av ett durkslag.
  2. Blanda i askorbinsyra och mjöl. Rör i den kokta potatisen, smaka av med salt.
  3. Sätt på ett kokande vatten i en större kastrull.
  4. Stek löken i smör i 3 minuter på medelhög värme utan att ge den färg. Låt svalna.
  5. Bryn smöret i en stekpanna tills det tystnar och smakar nötigt, stanna bryningen med lite citronjuice.
  6. Hacka laxen grovt och blanda den med lök, dill, salt och peppar.
  7. Ta lite potatissmet i handen och lägg fyllning i mitten, rulla dem runda och koka dem sedan i lättsaltat vatten i ca 50 minuter, lyft ur och låt dem torka lite.
  8. Stek kroppkakorna i lite smör och olja så att det blir färg på ytan.
  9. Skär kakorna på hälften och servera med brynt smör, dill och citron.