Crème Ninon

Crème Ninon
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Levén
Anders Levén

Crème Ninon

63

14 ingredienser

25 min

Den här exklusiva, gröna ärtsoppan med champange, är en av Tore Wretmans klassiker.

Ingredienser

portioner4
  • 3 dl frysta ärtor
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk stjälkselleri, hackad
  • 0,5 l hönsbuljong
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk citronsaft
  • salt
  • peppar
  • ev sellerisalt
  • färsk gräslök, till garnering
  • ev gräddfil
  • champagne (efter plånbok)

Gör så här

  1. Skala och hacka löken och fräs den i smöret på svag värme tills den är mjuk och syran har försvunnit.
  2. Dela sellerin i små bitar. Rör ner mjölet i lökfräset och tillsätt selleri, buljong, grädde och citronsaft. Sjud i cirka 10 minuter.
  3. Smaka av med salt, peppar och eventuellt sellerisalt. Rör ner ärterna och låt dem bara bli varma, så behåller de den gröna färgen. Mixa soppan slät och sila den.
  4. Servera soppan varm och slå i en skvätt champagne eller mousserande vin i tallriken. Toppa med ett par strån gräslök och eventuellt lite gräddfil.