Örtgrillad hare med smörkokta betor

Örtgrillad hare med smörkokta betor
Foto: TV4
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Örtgrillad hare med smörkokta betor

Av: Anders Levén

Från: Jaktlust

18 ingredienser

45 min

Vilt när det är som godast. Haren har en kraftig viltsmak och är mörk i köttet där jag väljer att krydda lite försiktigt med tunga viltkryddor och i stället använda havssalt, peppar och olivolja.

Ingredienser

portioner

Köttet

  • 1 hare, styckad i stekar, framdelar och hel rygg allt med ben
  • 1,5 dl olivolja
  • havssalt
  • vitpeppar, grovmalen
  • färska örter
  • salvia, timjan, mynta, persilja

Färska rödbetor

  • 150 g polkabeta
  • 150 g gulbeta
  • 150 g rödbeta
  • 100 g smör
  • salt
  • peppar

Sås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 l hönsbuljong
  • 1,5 dl crema di balsamico
  • 2 msk druvmust (vincotto), koncentrerad
  • 1 dl honung
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Tillagning: Använd en grill med lock, pensla köttet med olivoljan och grilla på indirekt värme, endast kryddat med salt och peppar. Vänd och pensla hela tiden.
  2. Örterna lägger man in mot slutet(efter ca 25 minuter).
  3. Skalade betor smörstekes i klyftor i folielådor också i grillen endast med salt, peppar och smör (ca 20 minuter).
  4. Fräs nu chalottenlöken i lite olivolja och tillsätt buljong, balsamico och honung detta reduceras och kryddas med salt, peppar och druvmust, (25 min).
  5. Mot slutet pensla haren och lägg in massor med färska örter i grillen och få en härlig arom.