Lammkotletter med potatisgratäng
Lammkotletter med potatisgratäng
14 ingredienser
45 min
Gratängen kan man göra dagen innan om man vill.
Ingredienser
- 600 g lammkotlett [4-5/pers]
- 2 klyftor vitlök
- 1 dl olivolja
- 1 dl färsk kruspersilja
- salt
- svartpeppar
Potatisgratäng:
- 500 g potatis (fast)
- 1 gul lök
- 1 klyfta vitlök
- 5 dl mjölk
- 4 dl grädde
- salt
- peppar
- muskot
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader. Mixa olja med vitlök, persilja och svartpeppar till en marinad. Lägg ner kotletterna och låt dem ligga i rumstemperatur och marinera.
- Gratängen: Skiva potatis och lök tunt, lägg i en kastrull. Tillsätt pressad vitlök och ungefär lika delar mjölk och grädde.
- Krydda under omrörning och låt det hela koka upp ordentligt (låt inget fastna på botten). Potatisskivorna ska vara kokta precis så mycket att det går att trycka fingret igenom.
- Häll över i gratängform, täck med lite folie och gratinera i ugn cirka 15 minuter med eller utan ost.
- Grilla kotletterna i panna eller på utegrill. Stryk på lite av marinaden och servera.