Räkspett
Räkspett
16 ingredienser
20 min
Heta räkor med het majonnäs, som mildras av ett luftigt jasminris.
Stora tropiska räkor är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök
Ingredienser
- 20 stora räkor
- 4 grillspett
- 1 msk curry madras
- 1 msk oregano
- 1 msk chilipulver
- 1 msk havssalt
- 1 tsk malen spiskummin
- majsolja, att steka i
Hot mayo:
- 2 dl majsolja
- 1 äggula
- 0,5 limefrukt, pressad
- 1 klyfta vitlök
- 1 skiva lantbröd
- 1 färsk persilja
- 1 liten serranochili, finhackad
- jasminris, till servering
Gör så här
- Skala räkorna och trä dem på spetten.
- Mixa curry, oregano, chilipulver, havssalt och spiskummin till ett pulver. Strö kryddpulvret över spetten och stek dem i en panna med majsolja på hög värme tills de fått färg.
- Mät upp riset, 4 deciliter och skölj det noga. Lägg riset i en kastrull tillsammans med 4 deciliter vatten och koka upp. Sänk värmen och koka under lock på svag värme i cirka 10 minuter. Ta av kastrullen från plattan och låt riset stå under lock ytterligare 10 minuter.
- Hot mayo: Knäck ägget och stjälp ner gulan i en skål. Häll ner oljan droppvis i skålen och vispa samtidigt. Det är viktigt att inte låta oljan rinna i början, då kan majonnäsen skära sig.
- Finhacka chilifrukten och smaksätt majonäsen med lime, vitlök och chilin.
- Smula lantbrödet i fina smulor och tillsätt det tillsammans med persiljan.
- Servera räkspetten med hot mayon och jasminriset.