Räkspett

Räkspett
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Anders Levén
Anders Levén

Räkspett

4

16 ingredienser

20 min

Heta räkor med het majonnäs, som mildras av ett luftigt jasminris.

Stora tropiska räkor är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök

Naturskyddsföreningens hemsida.

Ingredienser

portioner4
  • 20 stora räkor
  • 4 grillspett
  • 1 msk curry madras
  • 1 msk oregano
  • 1 msk chilipulver
  • 1 msk havssalt
  • 1 tsk malen spiskummin
  • majsolja, att steka i

Hot mayo:

  • 2 dl majsolja
  • 1 äggula
  • 0,5 limefrukt, pressad
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 skiva lantbröd
  • 1 färsk persilja
  • 1 liten serranochili, finhackad
  • jasminris, till servering

Gör så här

  1. Skala räkorna och trä dem på spetten.
  2. Mixa curry, oregano, chilipulver, havssalt och spiskummin till ett pulver. Strö kryddpulvret över spetten och stek dem i en panna med majsolja på hög värme tills de fått färg.
  3. Mät upp riset, 4 deciliter och skölj det noga. Lägg riset i en kastrull tillsammans med 4 deciliter vatten och koka upp. Sänk värmen och koka under lock på svag värme i cirka 10 minuter. Ta av kastrullen från plattan och låt riset stå under lock ytterligare 10 minuter.
  4. Hot mayo: Knäck ägget och stjälp ner gulan i en skål. Häll ner oljan droppvis i skålen och vispa samtidigt. Det är viktigt att inte låta oljan rinna i början, då kan majonnäsen skära sig.
  5. Finhacka chilifrukten och smaksätt majonäsen med lime, vitlök och chilin.
  6. Smula lantbrödet i fina smulor och tillsätt det tillsammans med persiljan.
  7. Servera räkspetten med hot mayon och jasminriset.