Älvens guld toppad med Västerbottensost

27 röster
1h
4

Vackra laxrosor bakade i ugn med Västerbottensost, serveras med mandelpotatis, stekta grönsaker och vitvinssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1h
4

Du behöver

Älvens guld

  • 0,5 sida lax, färsk
  • 100 g färskost med vitlök
  • 2 dl riven västerbottensost
  • salt och peppar
  • smör
  • Ca 12 mandelpotatisar
  • 1 färsk broccoli
  • 1 paprika
  • 2 röd lök

Vitvinssås

  • 1 schalottenlök
  • 40 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 3,5 dl fiskbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • Ev. 2 msk gräslök, hackad

Gör så här

  1. Älvens guld
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva laxen i tunna skivor.
  3. Bred varje skiva med färskost.
  4. Ta 2–3 skivor och rulla ihop till rosor och lägg på en plåt.
  5. Strö över riven Västerbottensost.
  6. Beräkna 2–3 laxrosor/person.
  7. Gräddas i ugn tills laxen är färdig, ca 10–15 minuter.
  8. Skölj potatisen och koka tills den är mjuk.
  9. Skär upp grönsakerna och fräs dem i smöret.
  10. Vitvinssås
    Skala och finhacka schalottenlöken.
  11. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  12. När löken är mjuk rör ut 2 msk mjöl och fräs några sekunder.
  13. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong.
  14. Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör då och då.

  15. Rör i grädde.
  16. Mixa gärna såsen med en stavmixer.
  17. Smaka av såsen med salt och peppar innan servering och garnera gärna med hackad gräslök.
  18. Servering
    Servera de vackra laxrosorna med kokad potatis, nystekta grönsaker och varm vitvinssås.
11 december 2017

laddar fler recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

laddar

laddar recept

Laddar fler recept