Älgtournedos med potatiskaka och pepparsås

Älgtournedos med potatiskaka och pepparsås
Foto: Tv4

Älgtournedos med potatiskaka och pepparsås

Av: Sarah - Älvbyn

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

2 h

Älgtournedos med potatiskaka och pepparsås är en rustik huvudrätt som passar perfekt till festliga tillfällen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Älgtournedos

  • ca 0,8 kg älgfilé
  • 1 msk smör (att steka i)
  • 1 msk olja (att steka i)
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen

Potatiskaka

  • 300 g potatis, mjölig
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Pepparsås

  • 1 tsk svartpeppar (hel)
  • 1 tsk grönpeppar (hel)
  • 1 tsk rosépeppar (hel)
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 2 msk vatten
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 tsk maizenaredning
  • 1 krm salt

Gör så här

Älgtournedos

  1. Lägg köttet i sous vide i cirka 2 timmar. Bryn sedan köttet för att få färg. Salta och peppra.

Potatiskaka

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Riv potatis på en mandolin eller på de stora hålen på ett rivjärn. Hacka vitlöken.
  3. Blanda potatis, vitlök, grädde, peppar och salt i en kastrull. Rör hela tiden så att det inte bränner fast. Potatisens stärkelse kommer att göra så att det hela tjocknar.
  4. Klicka sedan upp smten i stora muffinsformar. Grädda i ugnen i cirka 30-40 minuter. Om de börjar bli brända på toppen så lägg över lite aluminiumfolie.

Pepparsås

  1. Stöt pepparkornen i mortel.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Fräs pepparn i smör. Tillsätt tomatpuré och lök, låt fräsa ytterligare i 2 minuter.
  4. Tillsätt grädde, vatten, soja och fond. Sjud såsen utan lock i cirka 10 minuter. Tillsätt sedan maizena och koka upp. Smaka av med salt.