Älgskavsgryta med rediga tillbehör

Älgskavgryta med rediga tillbehör
Foto: TV4

Älgskavsgryta med rediga tillbehör

Av: Elsa - Malung

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

60 m

En mustig älgskavsgryta med rediga tillbehör som mandelpotatismos, rårörda lingon och morotsknyten.

Dryck: Rött vin, gärna mustig och kryddigt. Tex ”Villa Puccini”.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rårörda lingon:

  • 1,5 dl lingon, upptinade
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 msk rörsocker

Älgskavgryta:

  • 50 g smör
  • 400 g fryst älgkött, skivat i tunna strimlor (ca 3-6 cm långa)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • 100 g trattkantareller
  • 1 gul lök, strimlad
  • 0,5 dl rött vin
  • 3 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 3-5 enbär, fint mortlade
  • 1-2 msk sweet chilisås
  • 1-2 msk svartvinbärsgelé

Mandelpotatismos:

  • 800 g mandelpotatis
  • 50 g smör
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk salt

Morotsknyten:

  • 4 morötter, tunt strimlade med t ex osthyvel

Tillbehör:

  • sockerärtor

Gör så här

Rårörda lingon

  1. Rör ihop lingon och socker tills sockret löst upp. Låt gärna stå över en natt.

Älgskavgryta

  1. Smält smör i en gjutjärnspanna, när pannan är het. Tillsätt kött, salt, svartpeppar och vitpeppar. Bryn någon minut tills köttet fått färg.
  2. Tillsätt trattkantareller och lök. Bryn någon minut till. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Småkoka sedan på svag värme 15-20 minuter.

Mandelpotatismos

  1. Koka potatisen mjuk med skalet på. Häll av vattnet och skala potatisen (potatisen är varm, var försiktig! Använd gaffel och kniv). Koka upp smör och grädde i en kastrull. Mosa ner potatisen i kastrullen. Vispa lätt med elvisp, det får gärna vara små bitar i moset. Smaka av med salt.
  2. Beroende på vilken potatissort du har valt, kan det krävas mer vätska för att få rätt konsistens. Blir moset för torrt, häll i mer grädde och ev. mer smör och vispa lätt tills moset uppnår önskad konsistent.

Morotsknyten

  1. Koka morötterna i vatten ca 2 minuter. Häll av i durkslag och forma till knyten.
  2. Servera allt tillsammans och garnera med några sköljda sockerärtor.