Älgskav med mandelpotatis, palsternacka och rårörda lingon

Älgskav med mandelpotatis, palsternacka och rårörda lingon
Foto: TV4
Edvard Wistedt
Edvard Wistedt

Älgskav med mandelpotatis, palsternacka och rårörda lingon

5

12 steg att laga

15 ingredienser

1 h

Krämig gryta med skav från älgstekens ytterlår. Servera med kokt potatis och palsternacka, smörstekt brysselkål samt rårörda lingon. 

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 600 g älgytterlår, halvfryst
  • 200 g trattkantareller (färska)
  • 2 gul lök
  • 4 msk viltfond, koncentrerad (alt oxfond)
  • 2 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • soja
  • smör, till stekning
  • salt
  • svartpeppar
  • 900 g mandelpotatis
  • 2-3 palsternacka
  • 10-12 brysselkål
  • 250 g frysta lingon
  • 0,75-1 dl strösocker

Gör så här

  1. “Tälj” tunna skavbitar från den halvtinade steken. Tänk stora flagor/chips av älgköttet.
  2. Skala, halvera och strimla löken fint.
  3. Stek köttet i olja och smör så att det får en fin stekyta, salta och peppra.
  4. Tillsätt löken och svampen när köttet är stekt. Fräs tillsammans på mellanvärme, löken ska bli mjuk men inte ta färg.
  5. Tillsätt fond, vatten och grädde. Låt småkoka under lock. Rör om då och då.
  6. Tornera potatisen (skala med kniv så att det blir jämna och fina bitar av potatisen). Skala och skär palsternackan i hälften så stora bitar som potatisen.
  7. Koka potatis och palsternacka i lättsaltat vatten tillsammans med en smörklick tills de är precis färdiga.
  8. Rör ned sockret i lingonen och rör om med jämna mellanrum under tiden som du lagar rätten.
  9. Ansa brysselkålen. Koka dem i vatten ca 5 minuter. Häll av och skölj i iskallt vatten eller lägg i isbad.
  10. Smaka av grytan med salt, peppar och soja.
  11. Dela brysselkålen på hälften och fräs i smör, lägg med snittytan nedåt så de får fin yta samt att kålen blir helt varm.
  12. Servera skavgrytan med kokta palsternackor och potatis, stekt brysselkål och rårörda lingon.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera header julmys

Så skapar du en stämningsfull jul

Tips!

Läs mer