Älgfilé serveras med rökig potatisgratäng

Älgfilé serveras med rökig potatisgratäng
Foto: TV4

Älgfilé serveras med rökig potatisgratäng

Av: Jarkko - Haparanda

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

2h

Saftig älgfilé serveras med rökig potatisgratäng, rotsaker med honung och mustig pepparsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

älgfilé

  • 800 g älgfilé
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Potatisgratäng

  • 10-13 potatisar mjöliga, gärna mandelpotatis
  • 1 gul lök
  • svartpeppar
  • timjan
  • salt
  • 4-5 dl grädde
  • 1-2 dl Västerbottensost, riven
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 75 g smör
  • 1 tsk liquid smoke

Rotsaker i ugn

  • 1-2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 rotselleri, bit
  • 1 gul lök
  • röd balsamicovinäger
  • akaciahonung
  • smör

Pepparsås

  • 2,5 dl grädde
  • malen pepparmix (svart, rosé och grönpeppar)
  • viltspad från köttet
  • salt
  • soja
  • gul lök

Gör så här

Potatisgratäng

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skär potatisen i skivor på ca 2 mm.
  3. Skala och skär löken och pressa vitlöken.
  4. Blanda grädden, vitlöken och kryddorna och en liten del av västerbottensosten samt ca 1 tsk liquid smoke.
  5. Varva potatis, lök och gräddblandningen tills du fyllt en ugnssäker form.
  6. Strö över västerbottensost och smöret.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca. 40–45 minuter.

Rotsaker i ugn

  1. Skala och skär morot, palsternacka och rotselleri i stavar.
  2. Skala och skär löken i klyftor.
  3. Häll i ugnssäker form, salta och peppra.
  4. Häll över balsamicovinäger och honung samt rikligt med smör.
  5. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 40–45 minuter. Vänd minst en gång under tiden.

Älgfilé

  1. Stek älgfilén i rikligt med smör tills filén nåt en innertemperatur på 58-70 grader.
  2. Ös filén med smöret och spadet som bildas i pannan under stekningen.
  3. Salta och peppra.

Serveringen

  1. Servera den saftiga filén med krämig potatisgratäng, rostade rotsaker och mustig pepparsås.