• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Älgfärsbiffar med ugnsbakad potatis och gräddsås

10 röster
1 h
4
1 h
4
4 portioner

Du behöver

Älgfärsbiffar

  • 500 g älgfärs (för saftigare biffar blanda in 0,33 fläskfärs)
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar, nymald
  • 1 gul lök
  • 3 enbär
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl ströbröd
  • rapsolja, till stekning
  • smör, till stekning

Sås

  • 2-3 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 2 dl köttfond, med vatten
  • 3 msk sherry
  • 3 dl vispgrädde (eller crème fraiche)
  • ca 4 msk messmör
  • 2 msk rårörda lingon
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk japansk soja
  • salt
  • peppar

Ugnsbakad mandelpotatis

  • 800 g mandelpotatis
  • 3-4 msk olivolja
  • salt
  • färsk timjan

Till servering

  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Älgfärsbiffar
    Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop färs, ägg, salt och peppar till en smet.
  2. Skala och riv löken, finhacka enbären och blanda tillsammans med resten av ingredienserna till färsbiffarna. Blanda smeten ordentligt och forma den till 4 större (eller 8 mindre) biffar. Bryn biffarna ca 10 minuter tills de fått fin färg och låt dem steka klart i ugnen i ca 5–7 minuter eller tills köttsaften som sipprar ut är genomskinlig.
  3. Ugnsbakad mandelpotatis
    Värm ugnen till 200 grader. Skrubba och skölj potatisen, halvera de stora potatisarna och låt de små vara hela.
  4. Häll olivolja i en långpanna och lägg i potatisen. Strö över flingsalt och några kvistar färsk timjan. Låt potatisarna stå i ugnen tills de får en gyllenbrun färg och är mjuka, ca. 20 minuter. Rör om emellanåt, så de inte fastnar på plåten.
  5. Sås
    Skala och finhacka schalottenlökarna och fräs i smör i en kastrull. Häll i fond, grädde och sherry och låt koka upp under omrörning.
  6. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen långsamt koka ned till önskad konsistens, ca 30 minuter. Rör om då och då och smaka av med salt och peppar.
  7. Servera biffarna tillsammans med såsen, ugnsbakad mandelpotatis och rårörda lingon. Häll med fördel såsen över biffarna.
6 november 2018