Älgfärsbiffar med rotfruktsgratäng och rårörda lingon

Älgfärsbiffar med rotfruktsgratäng och rårörda lingon
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Älgfärsbiffar med rotfruktsgratäng och rårörda lingon

36 ingredienser

1 h

Jag kryddar älgfärsbiffarna med smaker från naturens skafferi – timjan, rosmarin, paprika och koriander. Dijonsenap bidrar med fyllighet och lingonen kompletterar med uppfriskande syra.

Ingredienser

portioner

Älgfärsbiffar

  • 4 msk ströbröd
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 krm malen koriander
  • 0,75 tsk salt
  • 500 g älgfärs
  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 dl färsk bladpersilja, finhackad
  • rapsolja, eller smör att steka i

Gräddsås

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk rött vin
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 0,5 tsk kinesisk soja
  • 2 lagerblad
  • salt
  • peppar

Rotfruktsgratäng

  • 1 purjolök
  • rapsolja, eller smör att steka i
  • 500 g blandade rotfrukter (t.ex. morot, palsternacka och rotselleri)
  • 700 g mjölig potatis
  • 3,5 dl vispgrädde
  • 3,5 dl mjölk
  • salt
  • peppar
  • 1,5 dl lagrad ost (t.ex. cheddar)

Rårörda lingon

  • 250 g lingon, gärna frysta
  • 1 dl strösocker

Servering

  • svartkål
  • smör, eller rapsolja att steka
  • svartkål

Garnering

  • färsk bladpersilja, finhackad
  • lingon

Gör så här

  1. Börja med rotfruktsgratängen. Ansa och tvätta purjolöken, skär den i fina skivor. Skala rotfrukterna och dela dem i bitar. Potatisen får gärna vara i större bitar än de andra rotfrukterna. Fräs purjolöken i rapsolja eller smör i en stor gryta, löken ska bli mjuk och glansig men inte få färg.
  2. Lägg rotfrukterna tillsammans med vispgrädde, mjölk, ganska mycket salt och peppar i grytan. Låt blandningen koka samtidigt som du rör i botten. Rotfrukterna ska bli hyfsat mjuka, det brukar ta 20 minuter. Häll rotfrukterna och grädden i en smord ugnsfast form.
  3. Strö på riven ost och gratinera i mitten av ugnen i 225 grader i 30-40 minuter. Gratängen ska vara krämig och ha fått fin färg.
  4. Blanda ströbröd och vispgrädde i en bunke och låt det dra i några minuter. Riv löken på ett rivjärn. Stöt timjan, rosmarin, paprikapulver, koriander och salt i en mortel. Tillsätt lök, kryddor, älgfärs, ägg, dijonsenap och persilja till bunken. Arbeta ihop alltsammans till en slät smet. Forma ca 20 små biffar och stek dem i rapsolja eller smör i en stekpanna. Stek några åt gången, de ska inte vara genomstekta.
  5. Lägg biffarna i en ugnsfast form. Efterstek i mitten av ugnen i 225 grader i ca 10 minuter.
  6. Tillsätt grädde, rödvin, kalvfond, soja och lagerblad till stekpannan och låt såsen koka ihop i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen och häll den i en såskanna. Blanda lingon och socker i en skål. Rör då och då så att sockret smälter.
  7. Dela svartkålen i bitar och stek den i omgångar i smör eller rapsolja i en stekpanna. Salta.
  8. Servera älgfärsbiffarna med rotfruktsgratäng, gräddsås, lingon och stekt svartkål. Garnera med bladpersilja och lingon.