200 g fryst smördeg (tag ut ur frysen 15-20 minuter innan)
2 päron (t ex William)
40 g roquefortost
4 valnötter
2 skivor formfranska
5 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
300 g strösocker
1 vaniljstång
1 bit malen kanel
2 enbär
4 kardemummakärnor
4 svartpepparkorn
1 citron
3 dl mild yoghurt (låt rinna av i filter)
1 dl vispgrädde
50 g pistagenötter
äggula, att pensla med
Gör så här
Låt 0.5 liter vatten koka upp i en kastrull tillsammans med vinet och sockret (förutom en matsked). Tillsätt också kryddorna och vaniljstången.
Skala päronen och dela på mitten. Gröp ur dem så att kärnhuset avlägsnas. Se till så att päronhalvorna inte går sönder.
Pressa i lite citronsaft i vinblandningen och låt koka. Lägg i päronen när blandningen börjar tjockna. Låt koka i 10-15 minuter. Var försiktig så att inte päronen blir överkokta. Ta sedan ur dem och låt svalna.
Sätt ugnen på 180 grader. Ta ur smördegen och låt tina i 10 minuter. Ställ päronen på en bakplåt. Mixa brödet, nötterna och osten i mixern. Fyll de urgröpta päronen med blandningen. Kavla ut smördegen och skär ut ovaler som är något större än päronen.
Täck varje päron på ovansidan och nyp in lite på kanterna. Pensla med äggulan och ugnsbaka i cirka 15 minuter.
Gör såsen medan päronen är i ugnen: Tvätta citronen och torka. Riv av lite av skalet. Rör ihop yoghurten med grädden, 1 matsked citronsaft, lite rivet citronskal och 1 matsked socker.
Lägg upp varje päron på portionstallrikar. Häll sås runt om och strö över hackade pistagenötter.