Päron Roquefort
Päron Roquefort
18 ingredienser
35 min
En efterrätt för ostälskaren!
Ingredienser
- 200 g fryst smördeg (tag ut ur frysen 15-20 minuter innan)
- 2 päron (t ex William)
- 40 g roquefortost
- 4 valnötter
- 2 skivor formfranska
- 5 dl torrt vitt vin
- 5 dl vatten
- 300 g strösocker
- 1 vaniljstång
- 1 bit malen kanel
- 2 enbär
- 4 kardemummakärnor
- 4 svartpepparkorn
- 1 citron
- 3 dl mild yoghurt (låt rinna av i filter)
- 1 dl vispgrädde
- 50 g pistagenötter
- äggula, att pensla med
Gör så här
- Låt 0.5 liter vatten koka upp i en kastrull tillsammans med vinet och sockret (förutom en matsked). Tillsätt också kryddorna och vaniljstången.
- Skala päronen och dela på mitten. Gröp ur dem så att kärnhuset avlägsnas. Se till så att päronhalvorna inte går sönder.
- Pressa i lite citronsaft i vinblandningen och låt koka. Lägg i päronen när blandningen börjar tjockna. Låt koka i 10-15 minuter. Var försiktig så att inte päronen blir överkokta. Ta sedan ur dem och låt svalna.
- Sätt ugnen på 180 grader. Ta ur smördegen och låt tina i 10 minuter. Ställ päronen på en bakplåt. Mixa brödet, nötterna och osten i mixern. Fyll de urgröpta päronen med blandningen. Kavla ut smördegen och skär ut ovaler som är något större än päronen.
- Täck varje päron på ovansidan och nyp in lite på kanterna. Pensla med äggulan och ugnsbaka i cirka 15 minuter.
- Gör såsen medan päronen är i ugnen: Tvätta citronen och torka. Riv av lite av skalet. Rör ihop yoghurten med grädden, 1 matsked citronsaft, lite rivet citronskal och 1 matsked socker.
- Lägg upp varje päron på portionstallrikar. Häll sås runt om och strö över hackade pistagenötter.