Ägg royale

42 röster
30 min
4
Ägg royale
30 min
4

Du behöver

Pocherade ägg

  • 4 ägg
  • 2 l vatten
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • flingsalt

Tillbehör

  • 200 g kallrökt lax
  • 4 skiva surdegsbröd
  • 50 g smör

Hollandaisesås

  • 200 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 citron, saften ca 1 msk
  • 1 msk vatten
  • salt

Garnering

  • färsk dill
  • 0,5 ask krasse
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Rosta bröden med smöret i en stekpanna så dom blir krispiga och gyllenbruna.
  2. Koka upp vatten och ättika. Knäck äggen i en bunke. Gör en virvel i vattnet och lägg i äggen. Låt pochera ca 3-5 minuter. Ättikan gör att äggen drar ihop sig.
  3. Ta upp äggen med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Strö över lite flingsalt.
  4. Smält smöret. Vispa ihop äggulor, citron och vatten.
  5. Värm äggblandningen i vattenbad eller direkt på spisen tills den tjocknar. Vispa försiktigt i det smälta smöret (förutom bottensatsen). Smaka av med salt och ev mer citron om det behövs.
  6. Lägg laxskivor på de stekta bröden. Toppa med pocherat ägg och hollandaisesås. Mal över lite svartpeppar och garnera med krasse och dill.
13 april 2019