Ägg "Bocuse d'Or"

POPULÄRT
Ägg Bocuse d'Or
Foto: TV4
Sebastian Gibrand - KK 2019
Sebastian Gibrand - KK 2019

Ägg "Bocuse d'Or"

18

12 steg att laga

30 ingredienser

1,5 h

En förenklad variant av förrätten som Sebastian Gibrand tävlade med i Bocuse d'Or. Även om receptet är förenklat är det här är ett avancerat  recept från stjärnkocken och har en svår matlagningsnivå - men wow vilken matupplevelse!

läs mer
Kökets kurser
Bästa julklappen till hemmakocken_tommys såskurs

Bli en mästare på såser i Tommy Myllymäkis onlinekurs.
Läs mer här >>

Ingredienser

portioner6 portioner

Grillad ramslöksolja

  • 75 g ramslök
  • 50 g babyspenat
  • 250 g matolja (ekologisk)
  • 2,5 g salt
  • 50 g binchotan kol

Kokt ägg

  • 6 ägg (ekologiska)

Vikentomat

  • 250 g Viken tomatmix
  • 15 g kallpressad rapsolja (ekologisk)
  • 2,5 g salt
  • 10 g champagnevinäger
  • 0,5 vitlök
  • 5 g färsk timjan färsk

Grön sparris

  • 10 gröna sparrisar
  • salt

Färsklök

  • 1 knippe färsklök (ekologisk)
  • salt
  • olja

Smör- & olivemulsion

  • 250 g smör (ekologiskt)
  • 4 äggulor (ekologiska)
  • 5 g mandelolja
  • 25 g olivolja
  • 0,5 citron (ekologisk)

Topping

  • 1 äggula (ekologisk)
  • 1 förp ärtskott
  • 75 g ramslök
  • 1 knippe ramslöksblomma
  • 1 knippe gräslöksblomma
  • 10 g rispuffar
  • 1 frisésallad
  • salt

Gör så här

  1. Grillad ramslöksolja
    Häll oljan i en kastrull. Tänd eld på kolen och när den glöder lägg ner kolen i oljan och täck med lock. Låt stå och dra ett par timmar och sila därefter.
  2. Värm den silade och grillade oljan till 80-90 grader.
  3. Lägg örter i mixer, tillsätt salt och slå över oljan. Mixa tills oljan är grön, ca 3 minuter. Sila olja i kaffefilter eller genom finmasking sil.
  4. Kokt ägg
    Koka upp vatten, lägg i äggen och koka i 6 min. Lyft ur äggen och lägg i isvatten. Låt stå i 20 minuter och skala sedan äggen. Injicera äggen med grillad ramslöksolja med hjälp av kanyler.
  5. Grön sparris
    Skala och plocka sparris. Koka sparrissen al dente i väl saltat vatten precis innan servering
  6. Vikentomat
    Lägg tomaterna i en vaccpåse. Tillsätt olja, vinäger, salt, vitlök och timjan och förslut vaccpåsen i en vakuumförpackare. Baka i 60 grader ånga 20 minuter.
  7. Färsklök
    Dela löken på mitten och pensla med olja. Salta och grilla. Bryt löken till små båtar att garnera rätten med.
  8. Smör- & olivemulsion
    Smält smör till 60 grader. Vispa äggula med salt, citron i separat kastrull till 60 grader.
  9. Mixa i smör i äggblandningen med stavmixer. Smaka av med olivolja, mandelolja och citronjuice och salt.
  10. Topping
    Blanda äggulan med lite salt för att pensla äggen med.
  11. Lägg ut 6 st ramslöksblad i ett bleck och slå på värmt smör.
  12. Plocka blommorna och plocka salladen till garnering.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
BOB Grundrecept på ugnspannkaka

Budgettips!

Billiga och bra vardagsrätter som barnen älskar!

Läs mer