Aborreplanka med potatismos och romsås

Aborreplanka med potatismos och romsås
Foto: TV4

Aborreplanka med potatismos och romsås

Av: Michel - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

90 m

En riktig klassiker, men här byter du ut köttbiten mot en mjäll och god aborre!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 abborrfiléer [ca 500 g]
  • 3 msk smör, att steka i
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm peppar
  • 2 tomater
  • 4 sparris
  • 1 förp bacon

Potatismos:

  • 1,5 kg potatis
  • 50 g smör
  • 3 dl grädde

Romsås:

  • 1 dl majonnäs
  • 4 dl crème fraîche
  • 2 förp röd stenbitsrom
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 dl dill, hackad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala och dela potatisen i grova bitar. Koka potatisen mjuk, ca 15–20 minuter.
  2. Skär bort den nedre delen av sparrisen. Rulla bacon runt och stek i några minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader och olja in plankorna med lite olja.
  4. Häll av potatisen och mosa den med en potatisstöt tillsammans med smör, grädde, salt och peppar.
  5. Lägg potatismoset i en sprits med stjärntyll, spritsa moset och fördela det längst med kanterna på plankorna i ett snyggt mönster. Lägg en tomathalva i hörnet på varje planka och låt plankorna stå så länge.
  6. Smält smöret i en kastrull. Sätt åt sidan och låt svalna.
  7. Värm en stekpanna och stek abborrfiléerna på varje sida några minuter så att de får färg.

Romsås

  1. Rör ihop allt utom stenbitsrommen.
  2. Vänd ner rommen försiktigt så kornen inte mosas. Smaka av med salt och peppar.
  3. Låt stå i kylen 20–30 min innan servering.
  4. Sätt in plankorna på ett galler och gratinera moset och tomaterna under grillen i ca. 7 minuter tills det fått färg.
  5. Ta ut plankorna och en placera en stekt abborrfilé på vardera planka, skeda över såsen.