• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Päronsallad med hasselnötter och roquefort

Päronsallad med hasselnötter och roquefort
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Päronsallad med hasselnötter och roquefort

4 steg att laga

12 ingredienser

30 min

Päron inkokta i vin med roquefortost, ekbladssallad, nötter och hasselnötsolja. Roquefort är en blåmögelost som efter lagringsperioden blir mycket söt och smakrik - med andra ord är den perfekt till päron.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 4 päron
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vitt vin
  • 2 citroner, pressade
  • 0,5 l vatten
  • 200 g roquefortost
  • 50 g hasselnötter
  • 1 ekbladssallad
  • 1 dl hasselnötsolja
  • salt
  • vitpeppar
  • körvel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala päronen, dela på längden och ta ur kärnhusen. Måtta upp socker, vitt vin, pressade citroner och vatten i en kastrull och koka upp till en lag (se till att allt socker är löst). Lägg i päronen och låt dem sjuda i lagen tills de är mjuka och ställ sedan undan kastrullen så att lagen och päronen svalnar.
  2. Strö ut nötterna i en form och rosta dem i cirka 5 minuter. Hacka dem sedan.
  3. Plocka och skölj salladen och lägg den i en skål. Lägg över bitar av roquefort, nöthacket och ringla över hasselnötsolja. Smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg upp päronen på tallrikar och fördela salladen över. Garnera med körvel.