5 vackra lantkök - så fixar du stilen

Gamla klassiska lantkök - finns det något charmigare? Funktionellt, enkelt, färgglatt och med spröjs och spontade luckor....
Men turligt nog har utvecklingen också gått till att bli mer praktisk och modernare i sin lantliga tappning. Här är 5 kök och flera tips hur du skapar en fräsch, lantlig stil hemma.

Foto: Ikea

1. Ett klassiskt vitt kök med spegelluckorna Robyn från Ikea där det är detaljerna som skapar den lantliga känslan i detta kök. Den svarta redskapsstången på väggen är både praktisk och skapar en bohemisk och charmig karaktär till köket. Tavlor på väggarna ger en varm och familjär känsla och de få och jordnära färgskalorna skapar ett lugn. 

Foto: Marbodal

2. Köket Fagervall i den dovt gröngrå färgen Tall från Marbodal. Tidlösa detaljer som marmor och porslinsknoppar på luckorna, rustika trädetaljer och de grova stenväggarna skapar en rustik känsla i skön kontrast med de moderna lamporna.

Foto: Vedum

3. Lantkök får extra sting med hjälp av vitt sk "tunnebanekakel" på väggarna, här från CC Höganäs. En stor köksö i mitten ger en inbjudande och familjär känsla där alla vill umgås. Vedums luckor Karin och Stina i betonggrått ger köket en tidlös stil samtidigt som mässingdetaljerna skapar en mer modern och lyxig känsla.

Foto: Epoq/ Elgiganten

4. Har du ett stort kök kan du skapa inbyggda sittplatser med förvaring under bänkarna. Perfekt där barnen kan ha sina saker - och samtidigt vara delaktiga i gemenskapen i köket. Köket Fasett från Epoq/ Elgiganten med ljusgrå luckor med vackra och typiskt lantliga detaljer har skålade handtag, spegelluckor, kronlister uppe på skåpen och klassiska krysspröjs på glasluckorna. Tapeter på väggarna och rustika trädetaljer ger en charmigt lantlig atmosfär till hela rummet.

Foto: Electrolux Home

5. Att helt klä in och dölja vitvaror är vanligt i lantliga kök, men även att delvis klä in som här kylskåpet och fläkten - för att inte de moderna inslagen ska ta över. Men även detaljer som öppna hyllplan ger en avslappnad sommarstugskänsla med bohemiska inslag där allt får synas och finnas nära till hands. Ruffa detaljer i stål och grovt trä, som bord, stolar och lampa både förstärker och ger kontrast till den mjuka lantkänslan.