Öppna och gröp ur ostronen med sitt spad. Koka snabbt upp ostronen med vitt vin eller
champagne, max 1–2 minuter. Ta upp ostronen och kyl snabbt ner dem. Tvätta ostronskalen och torka noggrant.
Vispa 1 dl av grädden. Fräs spenaten i en panna med lök och smör. Salta och peppra.
Sila av ostronkoket i en annan kastrull och häll i den ovispade grädden. Koka ihop till önskad konsistens och låt svalna. Vänd ned den vispade grädden i såsen. Såsen gratinerar bättre då.
Placera skalen i en ugnsform med folie eller grovt salt som stöd så att ostronen kan stå horisontellt. Lägg litet spenat i botten av skalen. Placera det pocherade ostronet ovanpå. Häll över såsen och strössla parmesan över.
Sätt in i ugnen och gratinera ostronen tills de får en fin färg.
Pocherade ostron med gurka och chili
Strimla eller riv gurkan i så långa trådar som möjligt.
Öppna ostronen och gröp ur dem i en kastrull. Tillsätt vin och ge allt ett snabbt uppkok. Sila av spadet i en annan kastrull och låt ostronen svalna.
Blanda gurkan med chili, vinäger eller citron och olja.
Placera de pocherade ostronen i sina skal och toppa med vinägretten. Garnera gärna med rom.
Ostronbröd
Skiva bröden och bred smör på bägge brödsorterna. Sätt ihop dem med smörsidorna mot varandra. Stansa eller skär snygga bitar till servering.
Schalottenvinaigrette på mitt vis
Blanda allt och servera vid sidan. Tanken är att vinägretten ska ge en umamieffekt.