1/2 special med västkustsallad

koket.se
1/2 special med västkustsallad
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

1/2 special med västkustsallad

20 ingredienser

30 m

Hisingens ”1/2 Special” är en klassikser som Erik Videgård piffar till lite extra.

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Västkustsallad

  • 500 g skalade räkor, grovhackade
  • 1 burk musslor i vatten, grovhackade (eller 1 nät blåmusslor, kokta och plockade ur sina skal) [ca 200 g]
  • 1 knippe grön sparris, grovhackad
  • 75 g ärtor
  • 0,5 knippe dill, finhackad
  • 4 msk majonnäs
  • 1 msk färsk pepparrot, finriven
  • vitvinsvinäger
  • salt

50/50 potatismos

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 kg mandelpotatis
  • 4 klyftor vitlök
  • salt
  • 2,5 dl mjölk (eller mandelmjölk)
  • 100 g smör (eller växtbaserat alternativ)
  • 100 g färskost, rumstempererad (eller växtbaserat alternativ)
  • gräslök, finskuren
  • svartpeppar

Servering

  • 4 korvar (kabanoss eller wienerkorv)
  • 4 korvbröd

Gör så här

Västkustsallad

  1. Blanda alla ingredienser till salladen och smaka av med vitvinsvinäger och salt.

50/50 potatismos

  1. Skala och skär potatisen i jämnstora kuber.
  2. Koka potatissorterna var för sig tills de precis blivit klara. Låt även vitlöksklyftorna koka med.
  3. Häll av vattnet och ”torrkoka” potatisen ytterligare någon minut tills de är helt torra.
  4. Ta upp och mosa vitlöksklyftorna.
  5. Lägg uoo potatisarna i en gryta och tillsätt vitlöken.
  6. Häll mjölken i en ny kastrull tillsammans med smöret. Hetta upp blandningen tills smöret smält.
  7. Mosa potatisen med en stomp eller en stor gaffel. Tillsätt mjölkblandningen lite i taget tills du har fått rätt konsistens. Smaka av med salt.
  8. Tillsätt färskosten och blanda väl, tillsätt eventuellt även lite mer salt.
  9. Rör slutligen ner gräslök och svartpeppar.

Servering

  1. Servera salladen och potatisen till korv med bröd.