Skölj, ansa och skär zucchinin på längden i långa skivor med hjälp av en osthyvel. Lägg skivorna på en lutande
skärbräda, salta och låt skivorna rinna av i ca 10 minuter.
Skär tomaterna i halvor och peta försiktigt ur kärnorna.
Låt ricottan rinna av och blanda den sedan med citronskal, basilika, salt och peppar.
Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg i zucchini och vitlök och fräs dem på god värme tills de mjuknat något men fortfarande är spänstiga. Lägg över på ett fat.
Hetta upp rikligt med olivolja, i samma stekpanna. Lägg i tomater och fräs dem tills de mjuknat, salta och peppra.
Blanda sedan i zucchinin.
Koka pastan al dente i lättsaltat vatten enligt anvisningen på förpackningen. Häll av vattnet i ett durkslag (spara några skedar av vattnet för att ev. späda såsen) och häll sedan tillbaka den varma pastan i kastrullen.
Blanda pastan med tomatsåsen, späd med lite pastavatten om det behövs.Vänd sist ner zucchinin. Servera pastan toppad med ricottakräm, strö över parmesanost.