Zeinas ugnspannkaka med potatis

koket.se
Zeinas ugnspannkaka med potatis
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Zeinas ugnspannkaka med potatis

18 ingredienser

45 min

Som en blandning av raggmunk och tjockpannkaka. Bjud med rårörda lingon och en fräsch och matig sallad.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Ugnspannkaka

  • 2 fasta potatisar
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 8 dl mjölk
  • 4 ägg
  • 1 dl solroskärnor, rostade
  • 1 msk smör, till långpannan
  • vetemjöl, till långpannan

Sallad

  • 70 g grönkål
  • 100 g körsbärstomater
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 citron
  • 150 g fetaost
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Rårörda lingon

  • 2 dl frysta lingon, tinade
  • 0,5-1 dl strösocker

Gör så här

Rårörda lingon

  1. Blanda socker och lingon i en skål. Låt stå.

Ugnspannkaka

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjöl, salt i en bunke. Vispa ned mjölken lite i taget för att få klumpfri smet. Vispa därefter i äggen.
  3. Skala och riv potatisen på rivjärnets grova sida. Pressa ut överflödig vätska ur potatisen.
  4. Tillsätt potatisen till pannkakssmeten och blanda.
  5. Smörj en långpanna, ca 30 x 40 cm, med smöret och mjöla. Eller lägg bakplåtspapper på den smorda plåten, smöret får bakpappret att fastna bättre.
  6. Häll smeten i långpannan. Strö över rostade solrosfrön.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna lite. Skär upp i bitar och servera med rårörda lingon och sallad.

Sallad

  1. Bryt grönkålen i bitar och lägg i en bunke. Krama ihop med citron och olivolja. Hacka och skiva grönsakerna och tillsätt dessa till grönkålen.