Zeinas turkiska bulgursallad

47 röster
30 min
4
30 min
4

Du behöver

  • 6 dl bulgur, finkornig
  • 6 dl vatten
  • 1 rödlök
  • 2 msk paprikapuré (kan bytas ut mot 1 msk paprikapulver)
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 gröna paprikor
  • 0,5 gurka
  • 4 salladslökar
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • 1-2 citroner, pressad saft
  • 2-3 msk granatäpplesirap (går att utesluta)
  • 4 kvist färsk mynta
  • 2 msk torkad mynta
  • 1 tsk cayennepeppar (om du vill ha lite hetta i salladen)
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk rapsolja
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Gör så här

  1. Tillaga bulgurn enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skala och finhacka löken. Stek den i rapsolja och olivolja. Tillsätt tomatpuré och paprikapuré. Fräs ytterligare 1-2 minuter.
  3. Dela, kärna ur och hacka paprikan. Hacka gurka, salladslök och persilja.
  4. Fluffa till bulgurn med händerna eller en gaffel, se till att du får den helt fri från klumpar. Blanda sedan i den stekta löken och purén. Jag blandar med händerna och smular samtidigt till bulgurn. Tillsätt därefter gurka, salladslök och persilja. Pressa över citronjuice.
  5. Blanda sedan i granatäppelsirap, färsk hackad mynta, torkad mynta, spiskummin, cayennepeppar salt och peppar. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron, salt och peppar. Täck väl och ställ i kylen tills servering. Håller sig bra i 2 dagar.
30 mars 2019