Zeinas turkiska bulgursallad

39 röster
30 min
4

Turkisk bulgursallad med massor av smak från paprikapuré, färsk paprika och örter som mynta och persilja. Servera som en enkel hel rätt eller på buffén. Passar även perfekt som tillbehör till grillat. 

Hittar du inte paprikapuré går det bra att ta mer tomatpuré och krydda den med paprikapulver. 

Visa mer
30 min
4

Du behöver

  • 6 dl finkornig bulgur
  • 6 dl vatten
  • 1 röd lök
  • 2 msk paprikapuré (kan bytas ut mot 1 msk paprikapulver)
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 gröna paprikor
  • 0,5 gurka
  • 4 salladslökar
  • 1 kruka bladpersilja
  • 1-2 citroner, pressad saft
  • 2-3 msk granatäppelsirap (går att utesluta)
  • 4 kvistar färsk mynta
  • 2 msk torkad mynta
  • 1 tsk cayennepeppar (om du vill ha lite hetta i salladen)
  • 2 tsk spiskummin
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk rapsolja
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Tillaga bulgurn enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skala och finhacka löken. Stek den i rapsolja och olivolja. Tillsätt tomatpuré och paprikapuré. Fräs ytterligare 1-2 minuter.
  3. Dela, kärna ur och hacka paprikan. Hacka gurka, salladslök och persilja.
  4. Fluffa till bulgurn med händerna eller en gaffel, se till att du får den helt fri från klumpar. Blanda sedan i den stekta löken och purén. Jag blandar med händerna och smular samtidigt till bulgurn. Tillsätt därefter gurka, salladslök och persilja. Pressa över citronjuice.
  5. Blanda sedan i granatäppelsirap, färsk hackad mynta, torkad mynta, spiskummin, cayennepeppar salt och peppar. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron, salt och peppar. Täck väl och ställ i kylen tills servering. Håller sig bra i 2 dagar.
30 mars 2019
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...