Zeinas turkiska bulgursallad

koket.se
Zeinas turkiska bulgursallad
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Zeinas turkiska bulgursallad

19 ingredienser

30 min

Turkisk bulgursallad med massor av smak från paprikapuré, färsk paprika och örter som mynta och persilja. Servera som en enkel hel rätt eller på buffén. Passar även perfekt som tillbehör till grillat. 

Hittar du inte paprikapuré går det bra att ta mer tomatpuré och krydda den med paprikapulver.

Se Zeina Mourtada laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 6 dl bulgur, finkornig
  • 6 dl vatten
  • 1 rödlök
  • 2 msk paprikapuré (kan bytas ut mot 1 msk paprikapulver)
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 gröna paprikor
  • 0,5 gurka
  • 4 salladslökar
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • 1-2 citroner, pressad saft
  • 2-3 msk granatäpplesirap (går att utesluta)
  • 4 kvistar färsk mynta
  • 2 msk torkad mynta
  • 1 tsk cayennepeppar (om du vill ha lite hetta i salladen)
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk rapsolja
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Gör så här

  1. Tillaga bulgurn enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skala och finhacka löken. Stek den i rapsolja och olivolja. Tillsätt tomatpuré och paprikapuré. Fräs ytterligare 1-2 minuter.
  3. Dela, kärna ur och hacka paprikan. Hacka gurka, salladslök och persilja.
  4. Fluffa till bulgurn med händerna eller en gaffel, se till att du får den helt fri från klumpar. Blanda sedan i den stekta löken och purén. Jag blandar med händerna och smular samtidigt till bulgurn. Tillsätt därefter gurka, salladslök och persilja. Pressa över citronjuice.
  5. Blanda sedan i granatäppelsirap, färsk hackad mynta, torkad mynta, spiskummin, cayennepeppar salt och peppar. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron, salt och peppar. Täck väl och ställ i kylen tills servering. Håller sig bra i 2 dagar.