Zeinas tikka masala

Zeinas tikka masala
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Zeinas tikka masala

6

25 ingredienser

30 min

Inget slår en riktigt krämig tikka masala. Zeina bjuder på en växtbaserad variant fylld till bredden med god smak, perfekt som enkel vardagsmiddag och i matlådan.

Ingredienser

portioner
  • 2 förp vegoprotein [ca 600 g]

Marinad

  • 1 dl växtbaserad yoghurt
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk paprikapulver (eller chilipulver)
  • salt
  • peppar

Tomatsås

  • 1 förp krossade tomater [400 g]
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 dl växtbaserad grädde
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 chilifrukt (om du gillar hetta)
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen gurkmeja, till stekning
  • salt
  • olja (till stekning)

Servering

  • ris
  • färsk koriander (eller mynta)

Raita

  • 0,5 gurka, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 0,5 dl mynta, finhackad (eller koriander)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 3 dl växtbaserad yoghurt

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser till raitan och ställ i kylen en stund innan servering.
  2. Blanda yoghurten med alla kryddor till marinaden och vänd i vegoproteinet. Låt gärna marineras i kylen några timmar eller tillaga direkt.
  3. Hacka löken i tärningar och stek dem mjuka i olja. Tillsätt hackad vitlök och chili samt riven ingefära, spiskummin och gurkmeja. Fräs allting, utan att det bränns vid, under ständig omrörning i ca 1 min.
  4. Tillsätt tomatpuré och fräs lite till.
  5. Vänd i det marinerade vegoproteinet. Stek allting under omrörning någon minut. Blanda i krossad tomat, växtbaserad grädde, salt, peppar och låt koka upp. Sänk värmen och låt allting sjuda långsamt utan lock i ca 15-20 min. Rör om i grytan med jämna mellanrum.
  6. Garnera med hackad koriander eller mynta och servera med ris.