Yoghurtkaka

3 röster
5 h
8-10
Yoghurtkaka
Foto: Apostolis Mastopis

Servera yoghurtkakan som dessert eller till te eller kaffe.

Visa mer
5 h
8-10

Du behöver

  • 250 g digestivekex
  • 80 g smör, rumstempererat
  • 5 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 dl grekisk yoghurt

Topping

  • 500 g jordgubbar, frysta eller färska
  • 150 g jordgubbssylt
  • pistasch- eller andra nötter, Sätt ugnen på 175°. Mixa ihop kexen med
  • smöret. Tryck ut massan i en kakform, ca
  • 23-24 cm, med baksidan av en sked. Grädda
  • i 8 minuter. Låt kakbottnen kallna. Blötlägg
  • gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Vispa
  • grädden tjock. Tillsätt florsocker och vaniljsocker
  • och kör i mixer på låg hastighet i
  • 1 minut. Tillsätt yoghurt och kör mixern på
  • låg hastighet ytterligare 1 minut. Krama ur
  • gelatinet och lägg det i en kastrull med en
  • msk vatten på mycket svag värme och rör
  • om tills det har smält. Tillsätt det i gräddeoch
  • yoghurtblandningen och vispa på låg
  • hastighet 1 minut. Häll kaksmeten över den
  • färdiggräddade och nu kalla kexbottnen.
  • Låt stå i kylskåpet i 4 timmar. Dela hälften
  • av jordgubbarna och kör dem i mixern, finhacka
  • resten och blanda väl med jordgubbssylten.
  • Lägg upp kakan på ett vackert tårtfat
  • och servera med jordgubbssås och hackade
  • pistaschnötter.
  • hackade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa ihop kexen med smöret. Tryck ut massan i en kakform, ca 23-24 cm, med baksidan av en sked. Grädda i 8 minuter. Låt kakbottnen kallna.
  2. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Vispa grädden tjock. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och kör i mixer på låg hastighet i 1 minut. Tillsätt yoghurt och kör mixern på låg hastighet ytterligare 1 minut.
  3. Krama ur gelatinet och lägg det i en kastrull med en msk vatten på mycket svag värme och rör om tills det har smält. Tillsätt det i grädde- och yoghurtblandningen och vispa på låg hastighet 1 minut.
  4. Häll kaksmeten över den färdiggräddade och nu kalla kexbottnen. Låt stå i kylskåpet i 4 timmar.
  5. Dela hälften av jordgubbarna och kör dem i mixern, finhacka resten och blanda väl med jordgubbssylten.
  6. Lägg upp kakan på ett vackert tårtfat och servera med jordgubbssås och hackade pistaschnötter.
4 augusti 2018
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept