Yoghurtkaka

Yoghurtkaka
Foto: Apostolis Mastopis

Yoghurtkaka

8

6 steg att laga

10 ingredienser

5 h

Servera yoghurtkakan som dessert eller till te eller kaffe.

Ingredienser

portioner8 - 10 portioner
  • 250 g digestivekex
  • 80 g smör, rumstempererat
  • 5 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 dl grekisk yoghurt

Topping

  • 500 g jordgubbar (frysta eller färska)
  • 150 g jordgubbssylt
  • pistagenötter (eller andra nötter)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa ihop kexen med smöret. Tryck ut massan i en kakform, ca 23-24 cm, med baksidan av en sked. Grädda i 8 minuter. Låt kakbottnen kallna.
  2. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Vispa grädden tjock. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och kör i mixer på låg hastighet i 1 minut. Tillsätt yoghurt och kör mixern på låg hastighet ytterligare 1 minut.
  3. Krama ur gelatinet och lägg det i en kastrull med en msk vatten på mycket svag värme och rör om tills det har smält. Tillsätt det i grädde- och yoghurtblandningen och vispa på låg hastighet 1 minut.
  4. Häll kaksmeten över den färdiggräddade och nu kalla kexbottnen. Låt stå i kylskåpet i 4 timmar.
  5. Dela hälften av jordgubbarna och kör dem i mixern, finhacka resten och blanda väl med jordgubbssylten.
  6. Lägg upp kakan på ett vackert tårtfat och servera med jordgubbssås och hackade pistaschnötter.
TIPS!
läs mer
Kokt torsk med äggsås

Tips på goda fiskrecept

Här har vi samlat kockarnas populäraste fiskrecept!

Läs mer