Yoghurtkaka

Yoghurtkaka
Foto: Apostolis Mastopis

Yoghurtkaka

Av: Maro Papadopoulou

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

5 h

Servera yoghurtkakan som dessert eller till te eller kaffe.

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 250 g digestivekex
  • 80 g smör, rumstempererat
  • 5 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 dl grekisk yoghurt

Topping

  • 500 g jordgubbar (frysta eller färska)
  • 150 g jordgubbssylt
  • pistagenötter (eller andra nötter)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mixa ihop kexen med smöret. Tryck ut massan i en kakform, ca 23-24 cm, med baksidan av en sked. Grädda i 8 minuter. Låt kakbottnen kallna.
  3. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Vispa grädden tjock. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och kör i mixer på låg hastighet i 1 minut. Tillsätt yoghurt och kör mixern på låg hastighet ytterligare 1 minut.
  4. Krama ur gelatinet och lägg det i en kastrull med en msk vatten på mycket svag värme och rör
  5. om tills det har smält. Tillsätt det i grädde- och yoghurtblandningen och vispa på låg hastighet 1 minut.
  6. Häll kaksmeten över den färdiggräddade och nu kalla kexbottnen. Låt stå i kylskåpet i 4 timmar.
  7. Dela hälften av jordgubbarna och kör dem i mixern, finhacka resten och blanda väl med jordgubbssylten.
  8. Lägg upp kakan på ett vackert tårtfat och servera med jordgubbssås och hackade pistaschnötter.