Wontontacos med laxtartar

Wontontacos med laxtartar
Foto: Pelle Lundberg
Christin Kashou
Christin Kashou

Wontontacos med laxtartar

12 ingredienser

40 m

"Friterade wontonark med laxtartar är ett perfekt snacks som passar vid alla festliga tillfällen. Det bästa med rätten är att du kan fritera degplattorna och göra tartaren i förväg för att sedan enkelt lägga upp de fina små godbitarna när gästerna kliver in – eller varför inte låta gästerna göra det själva?"/Christin

Ingredienser

portioner

Friterade wontonark

  • 8 wontonplattor (frysta)
  • frityrolja

Laxtartar

  • 200 g laxfilé (färsk eller Salmalax)
  • 0,5 gurka
  • 1 knippe gräslök
  • 2 msk inlagd ingefära (gari)
  • 1 dl kewpie majonnäs (eller vanlig)
  • 1 msk rostade sesamfrön (vita och svarta)
  • ca 2 tsk sriracha
  • salt

Servering

  • 8 blad sallad (krispig)
  • ev forellrom

Gör så här

Friterade wontonark

  1. Tina wontonarken.
  2. Hetta upp frityrolja till 170 grader i en kastrull eller stekpanna.
  3. Ta hjälp av en tång och börja fritera ena halvan av ett wontonark. När den halvan fått en gyllene färg byter du sida och håller den friterade sidan med tången medan du friterar den andra. Försök att hålla en vinkel på skalet så att det blir ett ”tacoskal”.
  4. När hela wontonarket blivit gyllene så låt det rinna av på hushållspapper.

Laxtartar

  1. Skär laxen i små tärningar.
  2. Finhacka gurka och gräslök.
  3. Skär garin i mindre bitar.
  4. Blanda ungefär hälften av gurkan och gräslöken med laxen och spara resten till garnering.
  5. Rör ner gari, majonnäs och sesamfrön i laxtartaren.
  6. Tillsätt sriracha efter tycke och smaka av med salt.

Servering

  1. Lägg salladsbladen i wontonskalen och fyll med laxtartar.
  2. Toppa med resten av gurkan och gräslöken.
  3. Lyxa eventuellt till rätten med lite forellrom.