Ostfondu

Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Ostfondu
6 ingredienser
15 min
En Schweizisk klassiker. Osten och vinet kan självklart varieras.
Ingredienser
- 600 g riven emmentaleros (eller gruyèreost)
- 4 dl torrt vitt vin
- 1 msk majsstärkelse (eller potatismjöl)
- 1 msk Kirschwasser (körsbärsbrännvin)
- 1 klyfta vitlök
- lantbröd, att äta till
Gör så här
- Gnid fondugrytan med en skalad vitlöksklyfta.
- Häll i det vita vinet och låt det koka upp.
- Tillsätt den rivna osten, rör om och koka upp igen. Rör fondun hela tiden med en träslev till en slät massa.
- Lös upp maizenan i körsbärsbrännvin och rör ner det i ostmassan. Fondun är nu färdig att serveras.
- Skär lantbrödet i stora tärningar. Se till att varje brödtärning har en skorpsida kvar så att brödet sitter kvar på gaffeln.
- Fondugrytan ställs mitt på bordet på en rechaud på svag värme.
- Sätt en brödbit på gaffeln (det finns speciella fondugafflar) och doppa i ostmassan.