Vitlöksstekt vildsvin

koket.se
Vitlöksstekt vildsvin
Foto: TV4

Vitlöksstekt vildsvin

37 ingredienser

1 h

Vitlöksstekt vildsvin med dragonkokt matvete, cidersky, vinägersyrade endiver och tryffelstuvad svamp blir en lyxig middag till helgen.

Se Filip Fastén laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner

Vildsvinskotlett

  • 1 kg vildsvin, kotlett på ben
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 kvistar färsk timjan
  • matolja
  • 50 g smör
  • salt

Dragonkokt matvete

  • 2 dl matvete
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 tsk citronskal
  • grönpeppar
  • 3 msk ost, riven (lagrad)
  • 2 msk smör, rumstempererat
  • 2 msk dragon, hackad
  • salt
  • 1 msk citronsaft

Cidersky

  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 äpple
  • 33 cl cider (torr)
  • 2 lagerblad
  • 2 dl kalvfond
  • 1 dl viltfond
  • salt
  • vinäger

Tryffelstuvad svamp

  • 3 dl grädde
  • salt
  • 1 krm malen kryddpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 400 g blandad svamp, rensad och delad
  • 1 gul lök, hackad
  • olja
  • smör
  • 1 msk citronsaft
  • 20 g tryffel, hackad

Vinägersyrade endiver

  • 2 endiver (gula)
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • salt

Gör så här

Vildsvinskotlett

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Lägg köttet i en stekpanna med fettet nedåt. Ställ pannan på spisen på medelvärme.
  3. Efter ca 5 minuter börjar fettet smälta och brytas ner. Höj då värmen lite och tillsätt vitlök, timjan, en skvätt olja samt smör.
  4. Stek kotletterna gyllenbruna och baka sedan i ugnen till en innertemperaturen på 58 grader.
  5. Låt köttet vila i 10 minuter och stycka sedan ut köttet från benet.
  6. Stek köttet hastigt med vitlök och smör innan servering.

Dragonkokt matvete

  1. Koka matveten tills den är mjuk och bara lite vätska återstår (addera mer buljong om det är nödvändigt).
  2. Tillsätt citronzest, grönpeppar och ost.
  3. Dra av från värmen och tillsätt smör och dragon. Rör ner allt så det binder ihop.
  4. Smaka av med salt och citronjuice.

Cidersky

  1. Hacka och bryn lök, vitlök samt äpple i en kastrull.
  2. Tillsätt cider och lagerblad och låt reducera ner till hälften.
  3. Tillsätt fonderna och sjud ner tills enbart 1 dl återstår. Sila av och smaka av med salt och vinäger.

Tryffelstuvad svamp

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Häll grädden i en ugnsform eller kastrull så det täcker 2 cm upp på kanten.
  3. Baka i ugnen tills den får en gyllenbrun färg på toppen.
  4. Ta ut och vispa runt i grädden, sätt in grädden i ugnen igen och upprepa 3 gånger.
  5. Mixa sedan grädden med en stavmixer och smaka av med salt, kryddpeppar samt muskotnöt.
  6. Hetta upp en stekpanna och stek svampen och lök i olja och smör. När svampen är gyllenbrun så tillsätt citronjuice och dra av från värmen.
  7. Lägg svampen i grädden och tillsätt tryffel.

Vinägersyrade endiver

  1. Dela och skölj endiverna.
  2. Blanda runt i en bunke med vinäger och salt.