Vit sparris med västerbottensostcrème

koket.se
Vit sparris med västerbottensostcrème
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Vit sparris med västerbottensostcrème

11 ingredienser

20 m

Vit sparris med västerbottensostcrème och het picklad lime blir startskottet på våren!

Se Jonas Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 8 vita sparrisar
  • 50 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk salt
  • 4 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 msk Västerbottensost, riven
  • salt
  • 4 msk limefrukt, picklad (finns att köpa färdig)
  • 1 bakpotatis
  • frityrolja

Gör så här

  1. Skala den vita sparrisen.
  2. Lägg sparrisen på ett bleck och häll på varmt vatten blandat med smör, socker och salt. För den som vill experimentera lite, krydda med valfria kryddor, exempelvis kummin och koriander över sparrisen i vattnet.
  3. Tillaga sparrisen i ugnen på 100 grader i ca 10-12 minuter, låt sedan svalna i lagen.
  4. Vispa ihop äggen till en äggröra.
  5. Mixa äggröran slät (i en kastrull eller en stekpanna) med varm grädde (häll i grädden försiktigt). Tillsätt riven ost och smaka av. Om du har en gräddsifon kan du föra över den släta röran i sifonen och du får en extra fluffig och len sås vid servering.
  6. Mixa de picklade limefrukterna.
  7. Strimla potatis tunt och fritera bitarna.
  8. Lägg upp sparris på varma tallrikar. Häll äggsåsen bredvid och toppa med picklad lime och friterad potatis.
  9. Toppa även gärna med någon valfri grön ört.

Tips! Picklad lime är ett tillbehör som är vanligt i det indiska köket. Du hittar den i burk på asiatiska hyllan i välsorterade mataffärer eller i asiatiska livs.