Vit sparris med ramslökshollandaise

Knackisch kokt sparris med ramslökshollandaise med kokt-, rökt eller lufttorkad skinka, på klassiskt tyskt vis. Läs mer om sparris i Norberts sparrisskola

Tips! Vill du inte ha ramslök i hollandaisesåsen går det bra att utesluta den och ev smaka av med lite mer citron.

Norberts dryckesförslag: För mig finns endast ett vin - en torr, frisk, fruktig Riesling

Maya Samuelssons dryckestips:

 Eckhard Walter Nr 5488
 Pinot Blanc, 2015
 Tyskland, Pfalz

Juliusspital Würzburger Nr 6708
Silvaner trocken, 2014
Tyskland, Franken

22 april 2016

Du behöver

  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 lagerblad
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 persiljekvist, fint skuren
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 4 msk vatten
  • 4 msk torrt vitt vin
  • lite rapsolja (så mycket olja att ramslöken kan mixas slät)
  • 12 stora ramslöksblad
  • 150 g smör
  • 3 äggulor
  • några droppar Worcestershiresås
  • några droppar citronsaft
  • 1 nypa salt
  • vitpeppar från kvarn
  • 250 g sparris/person
  • skinka, till servering

Gör så här

  1. Koka en reduktion på vitvinsvinägern, vattnet, det vita vinet, vitpepparn, lagerbladet, den finhackade schalottenlöken och den finskurna persiljekvisten. Låt det koka ner till halva mängden, sila sedan av.
  2. Mixa 8 blad av ramslöken med oljan.
  3. Vispa ner äggulorna i reduktionen över mycket svag värme eller i vattenbad tills det blir en tjockflytande och luftig sås. Rör därefter med en visp gradvis ner det smälta smöret som bör ha något sånär samma temperatur som äggulorna (ca 60 grader). Om temperaturskillnaden är för stor är det risk att såsen skär sig.
  4. Smaka av med salt, malen vitpeppar från kvarn, ramslöksoljan, citronsaft och worcestershiresås.
  5. Servera med sparris, skinka och ramslöksblad.
Kommentera receptet

Fler goda recept