Vit sparris med ramslökshollandaise

NYHET
Vit sparris med ramslökshollandaise
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Vit sparris med ramslökshollandaise

13 ingredienser

30 min

Tove Nilsson gästar Nyhetsmorgon och bjuder på vit sparris med ramslökshollandaise.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 dl pankoströbröd
  • 1 msk dill, hackad
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 300 g smör
  • 100 g ramslök (färsk)
  • 5 msk vatten
  • 3 äggulor
  • 0,5 citron
  • 2 tsk strösocker
  • 8-12 vita sparrisar
  • salt
  • olja

Gör så här

  1. Rosta panko gyllenbrunt i en stekpanna med olja.
  2. Tillsätt finhackad dill mot slutet. Låt det sedan svalna.
  3. Skala och finhacka löken.
  4. Koka löken med vin i en kastrull tills löken är mjuk och nästan allt vin har kokat in i löken. Lägg sedan åt sidan.
  5. Smält smöret i kastrullen på låg värme och låt det vita äggproteinet falla till botten.
  6. Mixa ramslök med 3 msk vatten till en puré i en bunke.
  7. Mixa sedan in den kokta löken och äggulorna i ramslökspurén.
  8. Vispa droppvis i det varma smöret i smeten till en krämig sås. Smaka av med salt och pressad citron.
  9. Koka upp 1 liter vatten med 0,5 msk salt, socker och den urpressade citronhalvan.
  10. Skala sparrisen ordentligt och skär bort den nedersta lite grövre delen.
  11. Koka sparrisen mjuk i det salta vattnet med citronen. Koka ca 5 minuter tills sparrisen känns mjuk.
  12. Lyft upp sparrisen och låt rinna av snabbt.
  13. Häll upp sås på tallrikar och lägg på den varma och nykokta sparrisen.
  14. Toppa med rostat panko.