Vit sparris med Fabians choronsås
Vit sparris med Fabians choronsås
12 ingredienser
30 m
Vit sparris är både festligt och gott att njuta av på våren och sommaren. Tillsammans med Fabians choronsås blir det en riktig succé!
Se Fabian Olli Johanson laga receptet

Ingredienser
- 200 g körsbärstomater
- 1 msk strösocker
- 300 g smör, normalt saltat
- 12 vita sparrisar (jämnstora)
- 4 äggulor
- 3 msk dragonvinäger
- 1 burk dragonblad (i vinäger)
- 1 tsk cayennepeppar
- 1 msk worcestersås
- 1 kruka persilja
- 50 g färsk körvel
- salt
Gör så här
- Dela tomaterna i halvor och placera dem på en plåt. Krydda med socker och en nypa salt. Baka dem i ugnen på 100 grader varmluft tills att de har krympt till hälften.
- Smält smöret i en liten kastrull på låg värme.
- Skär bort ca 2 centimeter av den träiga, nedersta delen av sparrisen och skala den därefter noggrant runt om. Låt sparrisen ligga i kallt vatten fram till näst sista momentet.
- När smöret är ungefär 60 grader varmt häller du i en jämn takt över det ’’klara fettet’’ i en ny kastrull. Kvar blir en liten mängd vitt mjölkprotein som du kan spara till exempelvis bakning.
- Vispa ihop äggulor och 3 msk dragonvinäger i en värmetålig bunke som står över en kastrull halvfull med vatten tills äggsmeten blivit krämig.
- Ta därefter av vattenbadet från värmen och tillsätt smöret i en jämn och tunn stråle under konstant vispning.
- Hacka körsbärstomaterna, samt finhacka 1 msk inlagda dragonblad, hacka körvel samt persilja fint och vänd ner i såsen tillsammans med cayennepeppar och worcestersås. Smaka av med salt och eventuellt lite mer vinäger efter tycke.
- Lägg ner sparrisen i det redan kokande, lättsaltade vattnet. Sparrisen ska fortfarande ha ett tydligt tuggmotstånd kvar efter tillagning, ca 2–3 minuter brukar vara en bra måttstock.
- Servera den precis nykokta sparrisen med choronsåsen och njut!