Vit sparris med blåmusslor
Vit sparris med blåmusslor
5 ingredienser
En lyxig förrätt med vit sparris i en beurre blanc gjord på grillat smör och musselfond. Det grillade smöret är det som ger karaktär åt rätten och görs med fördel dagen innan.
Ingredienser
- 5 vita sparrisar
- 500 g blåmusslor
- 300 g smör, grillat (se steg 4 hur du gör det)
- 2 dl musselfond
- citronsaft
- 100 g lardo, skivat (eller pancetta)
- 100 g löparfetblad
Gör så här
- Skala sparrisen och skär i bitar, ca 2,5 cm breda. Koka dem mjuka.
- Skölj och ansa blåmusslorna, släng de musslor som är trasiga och inte stänger sig när du knackar på dem. Dra bort ev skägg.
- Koka musslorna i en kastrull med ca 2 dl vatten i ca 5 minuter, skaka om kastrullen då och då. Häll av och spara vätskan som nu är musselfond till såsen. Släng de musslor som inte har öppnat sig.
- Grillat smör görs dagen innan. Smält smör och lägg ner brinnande ved i smöret och låt stå till dagen efter.
- Gör en beurre blanc med musselfond i grund. Värm upp fonden till kokningspukten. Klicka i smöret, lite åt gången, under vispning så att det till slut blir en homogen sås. När du fått rätt konsistens smakar du av med citronsaft.
- Värm sparris och musslor i såsen, lägg över på en tallrik. Toppa med lardo eller pancetta.
- Vill du toppa med löparfetblad så grillar du dem först i en hålsil över grillen. Toppa med grillad löparfetblad, och det gör du med en hålsil över grillen.