Vit chokladmousse med kanderade nötter

Vit chokladmousse med kanderade nötter
Foto: TV4

Vit chokladmousse med kanderade nötter

Av: Mikael - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

30 min

Smakrik chokladmousse med vit choklad och kanderade nötter, enkel elegans serverad i glas!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Chokladmousse

  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g vit bakchoklad
  • 1 ägg

Kanderade nötter

  • 1 msk smör
  • 50 g hasselnötter
  • 50 g valnötter
  • 0,5 dl strösocker

Garnering

  • 2 apelsiner
  • 1 limefrukt

Gör så här

Chokladmousse

  1. Smält chokladen i kastrull på svag värme.
  2. Vispa upp ägget. Vispa därefter grädden ganska löst med elvisp. Tillsätt den smälta chokladen (som ska vara ljummen, ej varm) till ägget med elvispen på låg hastighet. Rör ner vispgrädden lite i taget, rör till en jämn och fin mousse.
  3. Häll upp moussen i fina serveringsglas. Låt stå kallt i kylskåp i minst en timme.

Kanderade nötter

  1. Smält smöret i en stekpanna, häll i nötterna och mata sedan i sockret lite i taget så att det smälter. Häll upp allt på ett smörpapper och låt svalna. Krossa eller hacka nötterna.

Garnering

  1. Skär av bägge ändar av apelsinen och fortsätt sedan att skära uppifrån och ned runt om apelsinen tills allt skal är borta. Se till att inga vita skalrester är kvar. Skär sedan sneda snitt längs med de vita filé markeringarna hela vägen runt så får du perfekta filéer.
  2. Tvätta skalet på limefrukten. Riv av skalet med en skal rivare. Lägg på apelsinfiléerna på moussen, toppa med rivet limeskal.