Vit chokladmousse med champagnemarinerade hallon och havreflarn
Vit chokladmousse med champagnemarinerade hallon och havreflarn
9 ingredienser
Festlig nyårsdessert med enkel vit chokladmousse, lyxigt champagnemarinerade hallon och krossade havreflarn.
Ingredienser
Vit chokladmousse
- 150 g vit bakchoklad, smält över vattenbad
- 1 ägg, uppvispat
- 2 dl grädde, vispad
- 1 dl kvarg 10 %
Champagnemarinerade hallon
- 250 g frysta hallon, tinade
- 0,5-0,75 dl champagne (eller mousserande vin)
- 0,5 msk strösocker
- färsk citronmeliss
Servering
- 8-12 havreflarn [2 havreflarn/glas]
Gör så här
- Hacka ner och smält chokladen försiktigt i en kastrull. Är du osäker och inte känner din spis – kör över vattenbad. Låt den inte bli allt för varm, bara precis smälta.
- Vispa grädden tjock och fluffig, ställ åt sidan.
- Vispa upp ett helt ägg med elvisp riktigt fluffigt. Vispa samtidigt försiktigt ner den smälta chokladen successivt. Rör i kesellan och vänd till sist ner grädden. Ställ in i kylskåpet en stund medan havreflarnen krossas.
- Mortla som jag gör eller krossa havreflarnen grovt i en platspåse.
- Fördela krosset i botten på t ex champagneglas. Mät sedan upp den vita chokladmoussen jämnt i alla glas. Ställ svalt minst en timme innan den toppas med de champagnemarinerade hallonen.
- Häll upp de tinade hallonen i en skål. Strö över socker och toppa med champagne. Låt marinera till servering (ca 15-20 min) Rör inte för mycket, man vill försöka bevara bären hela!
Servering
- Ta ut glasen med den härliga moussen som fått stelna till lite. Lägg på champagnemarinerade hallon (men låt överflödig vätska få rinna av lite). Toppa nyårskreationen med lite citronmeliss!