Vit bönsoppa med rostade kikärtor och morot

Vit bönsoppa med rostade kikärtor och morot
Foto: Madeleine Landley
Madeleine Landley
Madeleine Landley

Vit bönsoppa med rostade kikärtor och morot

Av: Madeleine Landley

Från: Vegomat

18 ingredienser

40 min

Det här är en len och fin soppa med massor av smak och härligt tuggmotstånd från de rostade vegetabilierna. Tack vare att soppan innehåller både bönor och kikärtor blir den rik på protein och mineraler.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 1 gul lök
  • 2 burkar färdigkokta stora vita bönor (à 400 g)
  • 2 klyftor vitlök
  • matfett
  • 1,4 l vatten
  • 4 dl crème fraîche
  • 2 msk majsstärkelse
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • salt, svartpeppar

Topping

  • 1 burk färdigkokta kikärtor (à 400 g)
  • 1 morot (ca 100 g)
  • 5 soltorkade tomater i olja
  • 2 msk olja från soltorkade tomater
  • 2 krm rökt paprikapulver
  • 2 krm chilipulver
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 knippe färsk dill

Gör så här

  1. Skala och hacka den gula löken. Skölj de vita bönorna i ett durkslag. Skala vitlöken.
  2. Värm matfett i en kastrull och lägg i löken. Låt den mjukna på medeltemperatur och lägg sedan i bönor och pressa i vitlöken. Stek allt en minut och slå sedan på vattnet. Låt allt puttra i 5 minuter under lock.
  3. Ta av kastrullen från plattan. Rör i crème fraiche och mixa sedan soppan slät med en mixerstav. Ställ tillbaka kastrullen på plattan.
  4. Rör ut majsstärkelsen i en skvätt kallt vatten och rör i lite i taget i soppan. Slå på äppelcidervinäger och salta och peppra. Låt allt puttra under lock i ytterligare 10 minuter. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.
  5. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj kikärtorna i ett durkslag. Tvätta moroten och skala den om den är jordig. Hyvla hela moroten till tunna flagor med en potatisskalare. Hacka de soltorkade tomaterna.
  6. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och fördela ut kikärtor, morotsflagor och soltorkade tomater. Ringla över olja och pudra över de torra kryddorna. Blanda allt och ställ in plåten i 30 minuter. Blanda innehållet med en stekspade med 10 minuters mellanrum och kolla så det inte börjar brännas.
  7. Slå upp soppan i skålar, skeda i toppingen och riv över lite färsk dill. Servera gärna soppan med bröd.