Vispad brieost med fikonmarmelad och rostade valnötter

NYHET
Vispad brieost med fikonmarmelad och rostade valnötter
Foto: Angelica Söderberg
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Vispad brieost med fikonmarmelad och rostade valnötter

10 ingredienser

30 min

En krämigt vispad brieost med hemgjord fikonmarmelad och rostade valnötter är en riktig succé på buffébordet.

Stolt sponsor IKEA

Ikea tipsar - allt för jul och advent!
Sponsrat
Ikea jul promoruta

Ikea tipsar - allt för jul och advent!

Duka upp till en härlig julmiddag eller ett mysigt adventsmingel. Hos Ikea hittar du alla tillbehör!

Läs mer

Ingredienser

4 - 6 portioner

Fikonmarmelad

  • 100 g torkade fikon
  • vatten (att koka i)
  • 1 kanelstång
  • 0,5 msk citronsaft
  • 0,5 dl syltsocker

Vispad brieost

  • 500 g brieost (t.ex. Kolibrie)
  • 0,5-0,75 dl fikonmarmelad
  • 0,5 dl valnötter, rostade
  • flingsalt
  • 1 förp kex (rågbrödssnacks med havssalt eller valfri kex)

Gör så här

Fikonmarmelad

  1. Skär bort snibben på fikonen och lägg dem i en kastrull.
  2. Täck fikonen med vatten och lägg i kanelstången.
  3. Låt fikonen sjuda på spisen tills de är mjuka, ca 10-15 minuter.
  4. Häll över vätskan i en tillbringare.
  5. Häll ner citronsaften i kastrullen med fikonen och mixa med en stavmixer direkt i kastrullen.
  6. Tillsätt sedan fikonvatten för att reglera konsistensen.
  7. Rör i syltsockret och låt småputtra i ca 5 minuter.

Vispad brieost

  1. Skär bort ”skalet”/möglet som omfamnar brieosten.
  2. Dela osten i bitar och lägg i en mixer.
  3. Mixa osten tills du ser att den blir fluffig och fin, ca 3-4 minuter.
  4. Skeda upp osten på en tallrik och gör lite gupp i den med en sked.
  5. Klicka på fikonmarmelad i hålorna och strö över rostade valnötter.
  6. Strö över lite flingsalt och servera goda kex till.