Vindruvsbröd ”schiacciata con l’uva”

koket.se
Vindruvsbröd ”schiacciata con l’uva”
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Vindruvsbröd ”schiacciata con l’uva”

7 ingredienser

1 h 45 m

Ett italienskt bröd med färska vindruvor och rosmarin.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 0,5 l vatten
  • 50 g jäst
  • 6 dl vetemjöl
  • 6 msk olivolja
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 kg vindruvor
  • 1-2 kvistar rosmarin

Gör så här

  1. Värm vatten till 37 grader, fingervarmt. Smula i jästen och rör om tills det löser sig.
  2. Häll i en del av mjölet, 1 dl socker och ca 1 msk olivolja och rör om.
  3. Ha i mer mjöl efterhand till dess att smeten släpper från bunken men inte känns för stabbig.
  4. Låt degen jäsa under bakduk tills den växt till dubbel storlek.
  5. När degen jäst färdigt så knåda den lätt så den blir smidig.
  6. Tryck ut degen till en rektangel med ca 1-1,5 cm tjocklek.
  7. Tryck ned knogarna i degen så den blir lite bucklig och ojämn.
  8. Lägg på druvorna på brödet och strö över resten av sockret över dessa.
  9. Värm resten av olivoljan med en kvist rosmarin i. Var noga så att du inte bränner rosmarinen.
  10. Ringla över rosmarinoljan över brödet så att oljan stannar kvar i de håligheter som du knogat ut.
  11. Grädda brödet på 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter, brödet ska få fin färg.
  12. Avnjut med en god tapenade eller till en måltid.