Viltfärsbullar med rårörda tranbär

0 röster
30 min
4
Viltfärsbullar med rårörda tranbär
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Saftigt viltkött som drygas ut med kokta rester, det kan knappast bli bättre. Den som tycker viltsmak kan vara väl kraftig, får den lite dämpad här.

Receptet kommer från boken Eat good - recept som förändrar världen av Johan Rockström, Victoria Bignet, Malin Landqvist och Gunhild Stordalen, Max Ström.



Visa mer
30 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 1,5 tsk viltkrydda
  • 2 msk neutral raps- eller majsolja
  • 1 dl kokt matvete, -havre eller bulgur
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vatten
  • 300 g viltfärs
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 2 msk smör till stekning
  • neutral rapsolja till stekning

Gräddsky

  • 2 dl vispgrädde, eller vegetabiliskt alternativ
  • 2 tsk färsk rosmarin, finhackad
  • 1 msk japansk soja, med låg salthalt
  • nymald peppar

Rårörda tranbär

  • 225 g frysta tranbär (eller lingon)
  • 1 dl råsocker

Till servering

  • kokt skalpotatis eller valfritt mos
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Tina tranbären. Rör dem mjuka med socker. Låt stå, rör om då och då.
  2. Skala och finhacka löken. Fräs den glansig tillsammans med viltkrydda i olja.
  3. Lägg löken i en bunke med kokt matvete (eller liknande), havregryn och vatten, låt svälla i 5 minuter. Mixa till en nästan slät smet.
  4. Arbeta in ägg, salt och peppar i viltfärsen till en jämn smet. Rulla till små köttbullar. Stek dem runt om, i omgångar, i smör och olja 3–4 minuter. Vispa ur pannan emellanåt med grädde. Häll över i en liten kastrull. Smaka av skysåsen med rosmarin, soja och peppar.
  5. Servera viltfärsbullarna med kokt skalpotatis eller ett mos, skysås och rårörda tranbär.
23 oktober 2018
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...