Vietnamesisk nudelsoppa med kyckling

POPULÄRT
koket.se
Vietnamesisk nudelsoppa med kyckling
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Vietnamesisk nudelsoppa med kyckling

22 ingredienser

50 m

Värmande och god buljongsoppa med nudlar, kyckling och smaker från Vietnam.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Buljong

  • 2 gula lökar (stora)
  • 2 klyftor vitlök
  • 350 g morot
  • olja, att steka i
  • 50 g färsk ingefära, skalad och finhackad
  • 6 hela nejlikor
  • 2 kanelstänger
  • 4 stjärnanis
  • 1,5 l oxbuljong (eller grönsaksbuljong)
  • 0,5 dl fisksås
  • 1,5 kg kycklinglår, stora

Till servering

  • 6 salladslökar
  • 300 g risnudlar
  • 0,5 kruka mynta
  • 2 stjälkar thaibasilika
  • 0,5 kruka koriander
  • 1 chilifrukt
  • isbergssallad, i grova bitar (riktigt grova)
  • 100 g groddar
  • 4 msk rostad lök (eller 3-4 msk friterad vitlök)
  • vietnamesisk fisksås
  • chilisås

Gör så här

  1. Hacka lök och vitlök grovt. Strimla morötterna grovt.
  2. Hetta upp en stor kastrull med olja och fräs den finhackade löken, morot, ingefära och kryddor i någon minut. Slå på buljong och fisksås, lägg i kycklingen och låt koka upp. Låt sjuda på svag värme i ca 40 minuter.
  3. Smaka av buljongen när den kokat samman, tillsätt eventuellt lite salt. Ta upp kycklingen och plocka av köttet från benen och lägg tillbaka köttet i soppan.
  4. Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet.
  5. Strimla salladslöken grovt. Grovhacka mynta, basilika och koriander och finhacka chilin. Lägg isbergssallad och nudlar i botten av soppskålen.
  6. Toppa upp med soppa och kyckling nerplockad i mindre bitar. Toppa sedan med örter, salladslök, groddar och rostad lök (eller friterad vitlök) samt chili, för dem som vill ha det hett. Låt alla själva ta för sig av fisksås och chilisås.