Vietnamesisk nudelsoppa Bún Bò Hué

POPULÄRT
koket.se
Vietnamesisk nudelsoppa Bún Bò Hué
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Vietnamesisk nudelsoppa Bún Bò Hué

32 ingredienser

2 h

Vietnamesisk nudelsoppa Bún Bò Hué på hemgjord grönsaksbuljong och härlig topping kan snabbt bli en ny familjefavorit!

Se Erik Videgård laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner

Rostad grönsaksbuljong

  • 500 g soppgrönsaker (3 morötter, 1 palsternacka, 100 g rotselleri, 15 cm purjolök)
  • 1 gul lök
  • 3 msk rapsolja
  • 30 g torkade shitakesvampar
  • 3 l vatten (eller kokvatten från vita bönor)

Soppa

  • 3 msk anattofrön (om du hittar)
  • 2 msk schalottenlök, finhackad
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 msk sojabönor, fermenterade och väl sköljda och mixade med lite vatten
  • 12 stjälkar citrongräs, krossa roten
  • 3 msk salt
  • 2 msk ljust muscovadosocker
  • 2 l grönsaksbuljong
  • 2 tsk MSG

Topping

  • mynta
  • thaibasilika
  • böngroddar
  • chilifrukt
  • limeklyfta

Protein och svamp

  • 200 g vita bönor, kokta (torkade uppblötta)
  • 200 g tempeh, stekt eller friterad
  • 100 g svamp, snabbstekt

Nudlar

  • 400 g bovetenudlar, kokta enligt beskrivning på paketet

Satehsås

  • 20 g chiliflakes
  • 1,5 dl rapsolja
  • 80 g schalottenlök, finhackad
  • 40 g vitlök, finhackad
  • 30 g citrongräs, finhackad
  • 2 msk chilipulver (koreanskt, gochugaru)
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk salt
  • 0,5 tsk MSG

Gör så här

Rostad grönsaksbuljong

  1. Skär grönsakerna i grova bitar, blanda med olja och sprid ut på en plåt.
  2. Rosta i ugn på hög värme (250 grader) tills grönsakerna fått djup färg, vänd runt ett par gånger.
  3. Flytta grönsakerna till en gjutjärnsgryta och tillsätt svampen. Häll på vatten, koka upp och låt sjuda i minst en timme eller tills en tredjedel av vattnet kokat bort. Sila av buljongen.

Soppa

  1. Fräs anattofrön, schalottenlök, vitlök och sojabönor i lite olja tills det doftar och oljan fått färg.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda i en timme.

Servering

  1. Förbered toppingen samt protein och svamp.
  2. Lägg nudlarna i portionsskålar toppa med protein och svamp. Häll på soppan och garnera med toppingen, servera med såsen på sidan.

Satehsås

  1. Blanda allt till en sås.