Hembakad vetetortilla

12 röster
ca 1 h

Pröva att själv baka tortillabröden till wraps eller tacomys. Här är ett enkelt recept med vetemjöl.

För mig är surdegsjäsning vanligtvis ett kristallklart val, men i det här fallet tänker jag lägga ner min stolthet som surdegsbagare eftersom det allra viktigaste när du bakar tortillabröd är vilotiden. Den kommer att avgöra hur goda dina bröd blir, oavsett om du bakar med surdeg eller inte. Jäsningen här är alltså bara en formalitet, och ursprungligen – innan vetet kom till Sydamerika – innehöll tortillabröd inte något jäsningsmedel alls. Man gjorde dem i stället på mjöl baserat på fermenterad majs. Så 50 gram frisk surdeg, 5 gram bakpulver, 50 gram poolish eller en smula jäst – det är upp till dig!/Sébastien

Visa mer
ca 1 h

Du behöver

  • 500 g vete/dinkelmjöl gärna stenmalet och fullkorn
  • 250 g varmt vatten (2,5 dl)
  • 90 g god olja (1 dl)
  • 10 g havssalt
  • valfritt jästmedel, t ex 5 g bakpulver, en smula jäst, 50 g surdeg eller poolish
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Häll mjölet (eller sikta ner det med bakpulvret om du använder detta) i en stor skål och forma en urgröpning mitt i. Häll i vatten, salt, olja och valfritt jästmedel. Blanda ihop för hand till en homogen och klumpfri deg. Täck den med en fuktig kökshandduk och låt vila i 30–40 minuter i rumstemperatur.
  2. Stjälp ut degen på en arbetsbänk och knåda den i några minuter tills den är smidig. Gör 20 bollar, på cirka 40 gram vardera beroende på hur stor stekpanna du har.
  3. Fram med degen för nu är det dags att kavla! Platta först till degbollarna med fingrarna och kavla sedan ut dem på ett lätt mjölat bakbord. Vänd gärna på den utkavlade degen några gånger så att den inte fastnar på bordet. Jag brukar kavla några bröd i taget och steka ett i taget, på båda sidor, i en torr tjockbottnad stekpanna på medelvärme. Om du vill kan du ta lite olja på en bit hushållspapper och smörja in stekpannan då och då. Men om pannan är tillräckligt varm ska det inte fastna.
  4. De bröd som inte går åt kan du självklart frysa in till ett senare tillfälle. ¡Buen provecho!
24 januari 2016

laddar fler recept...

Laddar fler recept...