Vegobullar med kantarellsås och potatismos

Vegobullar med kantarellsås och potatismos
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Vegobullar med kantarellsås och potatismos

6

21 ingredienser

40 min

Catarina König bjuder på en klassiker i vegotappning. Vegobullar steks tills frasiga och serveras med en fantastiskt krämig kantarellsås och ett perfekt potatismos. En underbar vardagsmiddag att njuta av!

Ingredienser

portioner4

Vegobullar

  • 0,5-1 gul lök
  • 0,5 msk rapsolja
  • 500 g sojafärs
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 tsk koncentrerad svampfond
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt

Kantarellsås

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 tsk koncentrerad svampfond (gärna kantarellfond)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 tsk kinesisk soja
  • svartpeppar, nymalen
  • 150 g kantareller

Potatismos

  • 10 mjöliga potatisar [900g-1kg]
  • 2 dl mjölk
  • 1,5-2 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 2 krm vitpeppar
  • salt, efter smak

Tillbehör

  • rårörda lingon
  • färsk persilja, hackad

Gör så här

  1. Finhacka löken och bryn i rapsolja i en stekpanna. Bryn tills den blir glansig, mjuk och gyllene.
  2. Blanda samman sojafärsen med den brynta löken, rapsolja, fond, dijonsenap, svartpeppar och salt. Rulla till små, fina bollar och ställ åt sidan medan du förbereder tillbehören.
  3. Skala potatisen och koka i saltat vatten.
  4. Sjud ihop mjölk, grädde och smör i en kastrull.
  5. Pressa potatisen eller krossa den med en elvisp rakt ned i kastrullen. Häll över den ljumna mjölk- & gräddblandningen successivt och vispa till ett fluffigt mos. Smaka av med vitpeppar och salt.
  6. Förväll kantarellerna (stek dem i en torr panna tills all vätska försvinner), salta, peppra och tillsätt sedan grädden successivt. Tillsätt därefter fond, dijonsenap och soja och låt koka ner till en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  7. Stek köttbullarna i rapsolja i ca 8 min på medelhög värme.
  8. Servering
    Servera vegobullarna med den gräddiga kantarellsåsen och det fluffiga moset.
  9. Lägg en klick rårörda lingon på sidan och toppa hela anrättningen med hackad persilja.