Vegobullar i röd currysås med ris

koket.se
Vegobullar i röd currysås med ris
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Vegobullar i röd currysås med ris

18 ingredienser

40 min

Växtbaserad middag med köttfria bullar i en snabblagad och krämig röd currysås. Till serveras svart ris, färsk koriander och salta jordnötter. Finhackad vitkål i vegobullarna ger dem en konsistens med lite krisp i.

Ingredienser

portioner
  • 300 g formbar vegofärs
  • 1 gul lök
  • ca 80 g vitkål
  • ca 4 cm färsk ingefära
  • 3 msk växtbaserat matfett
  • salt

Curry

  • 2 msk röd currypasta
  • 1 msk växtbaserat matfett
  • 1 citrongräs
  • 0,5 msk rörsocker
  • 1 tsk japansk soja
  • 1 burk kokosgrädde
  • 4 dl vatten
  • 2 limefrukter
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 kruka färsk mynta
  • 1 dl jordnötter

Till servering

  • 4 port svart ris

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitkål. Blanda med den formbara färsen.
  2. Riv ned ingefära och salta. Forma runda bullar av smeten.
  3. Stek bullarna gyllene i det växtbaserade matfettet. Ställ åt sidan.
  4. Banka på citrongräset för att få ut mer smak, strimla det sedan tunt.
  5. Stek currypastan i matfettet i 30 sekunder i en stor gryta. Tillsätt socker och citrongräset, stek 30 sekunder innan du häller på koksgrädden. Späd med vatten och smaksätt med soja.
  6. Låt koka ihop i ca 10 minuter. Smaka av med finrivet skal från 2 lime och saft från 1.
  7. Ploppa ned bullarna i såsen och låt dem bli varma.
  8. Servera med svart ris, örterna samt den sista limen i klyftor.