Vegetariska dumplings

Jimmy Guo

Vegetariska dumplings

16 ingredienser

1 h

”Hemligheten bakom en riktigt god vegetarisk dumplingfyllning är att tillaga grönsakerna innan vikning. Detta koncentrerar smakerna genom att bli av med överflödig vätska.” /Jimmy Guo

Ingredienser

4 - 6 portioner

Deg

  • 400 g tipo 00 mjöl
  • 200 ml vatten, hett

Fyllning

  • 1 morot
  • 200 g spetskål
  • 200 g svamp (shiitake eller skogschampinjon)
  • 2 salladslökar
  • 100 g fast tofu
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk soja (ljus)
  • 1 msk ostronsås
  • 2 tsk strösocker
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 0,5 tsk nymalen vitpeppar
  • salt

Servering

  • chingkiangvinäger
  • soja

Gör så här

Deg

  1. Mät upp mjölet i en stor bunke och rör i lite vatten i taget.
  2. När allt vatten är i så knåda ihop degen med händerna i några minuter tills den är jämn. Vira in i plastfolie och låt vila i minst 30 minuter.

Fyllning

  1. Riv morötterna grovt på rivjärn samt finhacka spetskålen, svampen och salladslöken.
  2. Stek sedan grönsakerna i omgångar i olja tills de blivit mjuka och släppt det mesta av sin vätska.
  3. Stek svampen så att den får lite färg.
  4. Mosa tofun med en kniv mot skärbrädan och rör ihop med grönsakerna.
  5. Smaka av med sesamolja, soja, ostronsås, socker, ingefära och salt.
  6. Fyllningen behöver vara något överkryddad för att kunna ge smak åt degen.
  7. Om fyllningen känns för grov kan du pulsa allt i en matberedare så att fyllningen blir lättare att vika in.

Montering och tillagning

  1. Dela degen i två bitar. Plasta in den ena och rulla ut den andra till en 3 cm tjock korv. Skär varje bit i 20 jämnstora bitar. 
Kavla ut varje degbit till en 7- 8 cm stor rundel, lägg på ungefär en rågad tesked fyllning och vik ihop till dumplings. 
Om degen känns torr eller svår att få ihop kan du fukta kanten med lite vatten.
  2. Lägg dumplingsen på bakplåtspapper eller mjölat underlag medan du viker resten.
  3. Råa dumplings går utmärkt att frysa in. Lägg dem på en bricka och ställ i frysen i 3 timmar. När de frusit kan du sedan lägga över dem i plastpåse. Tillaga direkt från frysen.
  4. Hetta upp 1 msk olja i en nonstickpanna. Stek dumplingsen i 2-3 minuter tills de fått fin färg på undersidan.
  5. Tillsätt 1 dl vatten och täck med lock. Låt de ångkoka i 5 minuter under lock.
  6. Ta sedan bort locket och låt dem bli krispiga på undersidan.

Servering

  1. Servera gärna med chingkiangvinäger och soja att dippa i.