Vegetarisk Wellington, Filip Poons recept

94 röster
1 h + tid i kyl
6-8
vegetarisk wellington
Foto: Filip Poon

En klassisk rätt i vegetarisk tappning! 

Visa mer
1 h + tid i kyl
6-8

Du behöver

  • 200 g spenat
  • 2 purjolökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 kruka timjan
  • 1 tsk rapsolja
  • 500 g skogschampinjon
  • 1 dl pumpakärnor
  • 150 g getost, rumstempererad
  • 260 g kyld smördeg (1 rulle)
  • 1 ägg
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Ta fram en stor kastrull och koka upp saltat vatten. Häll i spenaten och låt koka i ca 30 sekunder, lyft av och lägg i kallt vatten. Låt ligga några minuter och krama sen ur spenaten. Ställ åt sidan.
  2. Rosta pumpakärnorna i ugn på 160 grader i ca 15 minuter. Ställ åt sidan.
  3. Strimla purjolök, riv vitlök och hacka timjan. Stek purjolöken, vitlöken och timjan på medelhög värme i den stora kastrullen (utan vatten!) tillsammans med lite rapsolja i 4-5 minuter.
  4. Kvarta upp svamparna och ha i dem, 1 tsk salt och 1 msk smör i kastrullen, stek ytterligare 5 min.
  5. Ta av kastrullen från plattan och rör ner pumpakärnorna, lägg allt i en stor sil eller durkslag och ställ åt sidan för att svalna och droppa av lite vätska.
  6. Blanda sen den kylda och avhängda svamp- och lökblandningen tillsammans med getosten och spenaten.
  7. Dra ut plastfolie och lägg sen mixen i mitten, vik över plasten och forma till en cylinder på ca 25 cm. Lägg sen rullen i kylen ca 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 200 grader.
  9. Kavla ut smördegen till ungefär 30 x 25 cm, lägg på cylindermixen, dra av plasten och pensla ett vispat ägg på kanterna av smördegen. Rulla in cylindern i smördegen, se till så att skarven hamnar nedåt, vik in ändarna och dekorera ett mönster på ovansidan med hjälp av överbliven deg.
  10. Lägg den fyllda smördegen på bakplåtspapper, pensla med ägg runt om. Grädda i ugn på 200 grader i ca 30 minuter eller tills gyllenbrun.
  11. Servera gärna med lite rostad potatis och en god rödvinssås!
6 januari 2019
Kökets box

laddar fler recept...

Laddar fler recept...