Veganska och glutenfria våfflor med jordgubbssås

POPULÄRT
Veganska och glutenfria våfflor med jordgubbssås
Foto: Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik

Veganska och glutenfria våfflor med jordgubbssås

17 ingredienser

Ett bra grundrecept på veganska våfflor som enkelt görs glutenfria med glutenfri havre! Jordgubbssåsen är mycket enkel att göra med bara två ingredienser. Blötlägg gärna cashewnötterna i en skål med vatten 1-2 timmar innan så går det ännu lättare att mixa till en slät och krämig grädde.

Ingredienser

portioner våfflor

Våfflor

  • 4 dl sojadryck (eller havremjölk)
  • 5 msk kokosolja, smält
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 4 dl havregryn (glutenfria om du vill)
  • 1 dl mandelmjöl
  • 3 msk chiafrön
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Till gräddning

  • kokosolja

Jordgubbssås

  • 200 g jordgubbar (frysta som tinats upp går bra)
  • 4 dadlar, urkärnade

Cashewgrädde

  • 2 dl cashewnötter
  • 0,75-1 dl vatten
  • 1 msk agavesirap (eller annan ljus sirap)
  • 0,5 tsk vaniljpulver (eller vaniljextrakt)

Servering

  • jordgubbar, färska
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Våfflor

  1. Mixa alla ingredienser till våffelsmeten, gärna i en höghastighetsmixer, i ca 1,5-2 minuter tills den är slät. Häll över i en skål. Smeten blir nämligen lite fastare efter några minuter pga chiafröna (ingen fara, så ska det vara, tillsätt inte mer vätska). Det är därför enklare att ha smeten i en skål.
  2. Värm upp våffeljärnet så att det är riktigt varmt. Smörj bottenplattan med en klick kokosolja och häll i ca ¾ dl smet per våffla. Bred ut smeten med en kniv så att den kommer ut i kanterna. Smörj ovandelen av järnet med kokosolja och grädda varje våffla i ca 2 minuter tills den är lätt gyllenbrun. Smörj järnet innan varje ny våffla.

Jordgubbssås

  1. Mixa jordgubbar och dadlar till en slät sås, gärna i en höghastighetsmixer. Häll över i en skål.

Cashewgrädde

  1. Om du har blötlagt cashewnötterna, häll av vattnet. Mixa sedan ingredienserna till en slät grädde, gärna i höghastighetsmixer, det tar ca 2-3 minuter. Tillsätt lite mer vatten om det behövs för att få mixern att köra runt. Häll över i en skål och ställ i kylen.

Servering

  1. Servera våfflorna med jordgubbssåsen, cashewgrädden och några färska jordgubbar och citronmelissblad om du vill.