• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Veganska och glutenfria våfflor med jordgubbssås

25 röster
8 våfflor
Veganska och glutenfria våfflor med jordgubbssås
Foto: Kamilla Jönvik

Ett bra grundrecept på veganska våfflor som enkelt görs glutenfria med glutenfri havre! Jordgubbssåsen är mycket enkel att göra med bara två ingredienser. Blötlägg gärna cashewnötterna i en skål med vatten 1-2 timmar innan så går det ännu lättare att mixa till en slät och krämig grädde.

8 våfflor
8 portioner

Du behöver

Våfflor

  • 4 dl sojadryck (eller havremjölk)
  • 5 msk kokosolja, smält
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 4 dl havregryn (glutenfria om du vill)
  • 1 dl mandelmjöl
  • 3 msk chiafrön
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Till gräddning

  • kokosolja

Jordgubbssås

  • 200 g jordgubbar (frysta som tinats upp går bra)
  • 4 dadlar, urkärnade

Cashewgrädde

  • 2 dl cashewnötter
  • 0,75-1 dl vatten
  • 1 msk agavesirap (eller annan ljus sirap)
  • 0,5 tsk vaniljpulver (eller vaniljextrakt)

Servering

  • jordgubbar, färska
  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Våfflor
    Mixa alla ingredienser till våffelsmeten, gärna i en höghastighetsmixer, i ca 1,5-2 minuter tills den är slät. Häll över i en skål. Smeten blir nämligen lite fastare efter några minuter pga chiafröna (ingen fara, så ska det vara, tillsätt inte mer vätska). Det är därför enklare att ha smeten i en skål.
  2. Värm upp våffeljärnet så att det är riktigt varmt. Smörj bottenplattan med en klick kokosolja och häll i ca ¾ dl smet per våffla. Bred ut smeten med en kniv så att den kommer ut i kanterna. Smörj ovandelen av järnet med kokosolja och grädda varje våffla i ca 2 minuter tills den är lätt gyllenbrun. Smörj järnet innan varje ny våffla.
  3. Jordgubbssås
    Mixa jordgubbar och dadlar till en slät sås, gärna i en höghastighetsmixer. Häll över i en skål.
  4. Cashewgrädde
    Om du har blötlagt cashewnötterna, häll av vattnet. Mixa sedan ingredienserna till en slät grädde, gärna i höghastighetsmixer, det tar ca 2-3 minuter. Tillsätt lite mer vatten om det behövs för att få mixern att köra runt. Häll över i en skål och ställ i kylen.
  5. Servering
    Servera våfflorna med jordgubbssåsen, cashewgrädden och några färska jordgubbar och citronmelissblad om du vill.
5 april 2020