Vegansk semla, Amanda Svenssons recept

Foto: TV4
Vegansk semla, Amanda Svenssons recept
14 ingredienser
En klassisk semla men i vegansk version med mandelmjölk och mjölkfritt margarin. Servera med hemgjord mandelmassa och växtbaserad grädde.
Ingredienser
Bullar
- 25 g jäst
- 5 dl mandeldryck
- 1 krm hjorthornssalt
- 21 g kardemummakärnor, stötta (ca 1,5 msk)
- 150 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
- 135 g strösocker (2,25 dl)
- 780-900 vetemjöl (13–15 dl)
- havregrädde, till pensling
Mandelmassa
- 200 g sötmandel, skalad
- 200 g florsocker (ca 3,5 dl)
- 0,5 dl växtbaserad grädde
- 0,5-1 vatten
Till servering
- växtbaserad grädde
- florsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smula ner jästen i en bunke eller i bakmaskin. Värm upp mandeldrycken tillsammans med kardemumman i en kastrull, värm till 37 grader. Häll mandeldrycken i bunken med jästen och starta maskinen på låg hastighet tills att jästen har lösts upp.
- Tillsätt det mjölkfria margarinet, socker och salt. Häll i mjölet försiktigt, lite i taget, och se hur degen formar sig på medelhastighet. Låt degen knådas i maskin 5–10 minuter. Låt sedan degen jästa under bakduk minst en timme.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i bitar. Rulla dem runda så att ”vecket” hamnar nedåt.
- Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Pensla bullarna med lite ovispad havregrädde. Grädda bullarna mitt i ugnen 10–12 min. Låt sedan svalna på galler.
Mandelmassa
- Mixa mandeln i en matberedare till ett fint mjöl. Tillsätt florsocker. Mixa tills det är väl blandat. Tillsätt grädde och vatten till en krämigare konsistens.
Servering
- Vispa grädden fast. Skär av toppen på varje bulle och spritsa på mandelmassa och grädde. Lägg på locket och pudra över florsocker.