Vegansk semla, Amanda Svenssons recept

Vegansk semla, Amanda Svenssons recept
Foto: TV4

Vegansk semla, Amanda Svenssons recept

1

14 ingredienser

En klassisk semla men i vegansk version med mandelmjölk och mjölkfritt margarin. Servera med hemgjord mandelmassa och växtbaserad grädde.

Ingredienser

Bullar

  • 25 g jäst
  • 5 dl mandeldryck
  • 1 krm hjorthornssalt
  • 21 g kardemummakärnor, stötta (ca 1,5 msk)
  • 150 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 135 g strösocker (2,25 dl)
  • 780-900 vetemjöl (13–15 dl)
  • havregrädde, till pensling

Mandelmassa

  • 200 g sötmandel, skalad
  • 200 g florsocker (ca 3,5 dl)
  • 0,5 dl växtbaserad grädde
  • 0,5-1 vatten

Till servering

  • växtbaserad grädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke eller i bakmaskin. Värm upp mandeldrycken tillsammans med kardemumman i en kastrull, värm till 37 grader. Häll mandeldrycken i bunken med jästen och starta maskinen på låg hastighet tills att jästen har lösts upp.
  3. Tillsätt det mjölkfria margarinet, socker och salt. Häll i mjölet försiktigt, lite i taget, och se hur degen formar sig på medelhastighet. Låt degen knådas i maskin 5–10 minuter. Låt sedan degen jästa under bakduk minst en timme.
  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i bitar. Rulla dem runda så att ”vecket” hamnar nedåt.
  5. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  6. Pensla bullarna med lite ovispad havregrädde. Grädda bullarna mitt i ugnen 10–12 min. Låt sedan svalna på galler.
  7. Mandelmassa
    Mixa mandeln i en matberedare till ett fint mjöl. Tillsätt florsocker. Mixa tills det är väl blandat. Tillsätt grädde och vatten till en krämigare konsistens.
  8. Servering Vispa grädden fast. Skär av toppen på varje bulle och spritsa på mandelmassa och grädde. Lägg på locket och pudra över florsocker.