Vegansk pastagratäng med aubergine

koket.se
Vegansk pastagratäng med aubergine
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Vegansk pastagratäng med aubergine

15 ingredienser

40 min

Krämig och god pastagratäng med smakrik tomatsås, bechamelsås gjord på havredryck och olivolja. Överst ett lager av vegansk ost. Perfekt vardagsrätt för hela familjen.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 1 aubergine
  • 5 klyftor vitlök
  • 400 g krossade tomater
  • 0,5 dl kapris
  • 0,5 msk tomatpuré
  • 5 dl makaroner (okokta)

Bechamel

  • 1 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl havredryck
  • salt
  • 2 dl vegansk ost, riven
  • salt

Topping

  • 1 ask krasse
  • 0,5 krm chiliflakes

Gör så här

  1. Skala och skiva löken tunt. Stek den på låg värme i olivolja tills den är karamelliserad och gyllene. Salta under stekningen.
  2. Hacka auberginen och tillsätt den till löken, häll på mer olja. Stek tills auberginen är gyllene.
  3. Skala och finhacka vitlöken och ha i den samt kapris.
  4. Koka makaronerna halva koktiden och spara lite av pastavattnet.
  5. Tillsätt tomatpuré till auberginen. Stek i 1 minut och tillsätt sedan de krossade tomaterna. Låt koka 5 minuter.
  6. Blanda den halvkokta pastan med tomatsåsen. Tillsätt pastavatten och salt. Sätt ugnen på grill.

Bechamelsås

  1. Vispa ihop olivolja och mjöl i en kastrull. Vispa helt slätt och tillsätt havredrycken i omgångar under sjudning. Låt koka 5-10 minuter. Smaka av med salt.
  2. Häll pastablandningen i en ugnssäker form. Ringla över bechamelsåsen. Toppa med vegansk ost.
  3. Tillaga i ugnen, på grillfunktion (225 grader), tills osten har smält och är gyllene, ca 10-15 minuter.
  4. Klipp över krasse och strö över chili flakes.

Glöm inte att matsortera skal från lök och vitlök samt resterna från aubergine och krasse för en mer hållbar matlagning, och njut av din krämiga pastagratäng. /Köket-redaktionen