Vegansk pastagratäng med aubergine

27 röster
40 min
4

Krämig och god pastagratäng med smakrik tomatsås, bechamelsås gjord på havredryck och olivolja. Överst ett lager av vegansk ost. Perfekt vardagsrätt för hela familjen.

Visa mer
40 min
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 1 aubergine
  • 5 klyftor vitlök
  • 400 g krossade tomater
  • 0,5 dl kapris
  • 0,5 msk tomatpuré
  • 5 dl makaroner, okokta

Bechamel

  • 1 msk olivolja
  • 2 msk mjöl
  • 3 dl havredryck
  • salt
  • 2 dl riven vegansk ost
  • salt

Topping

  • 1 ask krasse
  • 0,5 krm chili flakes
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Skala och skiva löken tunt. Stek den på låg värme i olivolja tills den är karamelliserad och gyllene. Salta under stekningen.
  2. Hacka auberginen och tillsätt den till löken, häll på mer olja. Stek tills auberginen är gyllene.
  3. Skala och finhacka vitlöken och ha i den samt kapris.
  4. Koka makaronerna halva koktiden och spara lite av pastavattnet.
  5. Tillsätt tomatpuré till auberginen. Stek i 1 minut och tillsätt sedan de krossade tomaterna. Låt koka 5 minuter.
  6. Blanda den halvkokta pastan med tomatsåsen. Tillsätt pastavatten och salt. Sätt ugnen på grill.
  7. Bechamelsås
    Vispa ihop olivolja och mjöl i en kastrull. Vispa helt slätt och tillsätt havredrycken i omgångar under sjudning. Låt koka 5-10 minuter. Smaka av med salt.
  8. Häll pastablandningen i en ugnssäker form. Ringla över bechamelsåsen. Toppa med vegansk ost.
  9. Tillaga i ugnen, på grillfunktion (225 grader), tills osten har smält och är gyllene, ca 10-15 minuter.
  10. Klipp över krasse och strö över chili flakes.
  11. Glöm inte att matsortera skal från lök och vitlök samt resterna från aubergine och krasse för en mer hållbar matlagning, och njut av din krämiga pastagratäng. /Köket-redaktionen
5 oktober 2019

Laddar fler recept...