Vegansk mac and cheese

13 röster
20 m
4
Vegansk mac and cheese
Foto: Stefan Wettainen
Sponsrat innehåll:

ONE PLANET PLATE

Denna rätt ger 0,2 kg CO2e växthusgaser per portion.


One planet plate

”Här är en version av Mac and cheese där vi blandar pasta med hummus som kryddats med näringsjäst, japansk soja och gurkmeja. I praktiken är detta alltså pasta med hummus – vilket ju aldrig kan vara en dålig idé!”

För att klara kriterierna i One Planet Plate: Välj ekologisk rapsolja, lök och vetepasta.


20 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 500 g pasta (valfri)
  • 150 g svartkål (färsk)
  • 2 burk kikärtor (á 380 g)
  • 2 klyfta vitlök
  • 3 msk tahinipasta, flytande
  • 0,5 citron, saften
  • 1-2 dl vatten
  • 1 msk lökpulver
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 msk japansk soja
  • 0,5-1 dl näringsjäst
  • 1-3 msk rapsolja
  • ev 1-2 dl vatten (från pastan)
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Koka pastan enligt instruktionerna på paketet. Skölj svartkålen, ta bort den lite grövre bladnerven och riv kålen i mindre bitar. Lägg kålen i pastavattnet när 5 minuter återstår av pastans koktid.
  2. Häll av spadet från kikärtorna, spola av dem med kallt vatten och låt rinna av. Skala och grovhacka vitlöken.
  3. Mixa tahini, vitlök, citronsaft och vatten i en matberedare eller blender tills tahinin blir ljus och fluffig. Detta förhindrar tahinin från att bli besk.
  4. Blanda ner kikärtor, lökpulver, gurkmeja, paprikapulver, soja och näringsjäst i tahinin och mixa slätt. Det ska bli en slät kräm med tydligt ostig ton. Tillsätt lite mer vatten om såsen är svår att mixa.
  5. Smaka av med näringsjäst, soja, salt och peppar tills du är nöjd. Kom ihåg att såsen ska blandas med pasta och därför behöver vara kraftig i smaken, så den inte försvinner när den blandas ut. Tillsätt olja efter eget tycke för att lyfta smakerna.
  6. Häll av vattnet från den nykokta pastan och svartkålen, men spara 2 dl för att kunna spä ut såsen vid behov.
  7. Häll tillbaka pasta och svartkål i kastrullen och rör ner såsen däri. Smaka av och späd eventuellt med pastavatten för att få allt att blandas väl. Toppa med lite mer paprikapulver och servera varm omgående, eller spara den och ät ljummen i matlåda.
Tips!
Vego i världsklass (vit bakgrund)
27 augusti 2019