Vegansk kobideh - persisk kebab

POPULÄRT
Vegansk kobideh - persisk kebab
Foto: Zeina Mourtada
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Vegansk kobideh - persisk kebab

10 ingredienser

30 m

Kryddig och smakrik kebab på vegovis smaksatt med vitlök, paprika, sumak och persilja.

 Sumak är en syrlig krydda från Mellanöstern som hittas i välsorterade mataffärer. Kan ersättas med några droppar citron.

Ingredienser

portioner
  • 850 g vegansk formbar färs
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 msk sumak
  • 0,75 dl persilja, finhackad
  • salt
  • peppar
  • olja, till pensling av plåten

Gör så här

  1. Riv löken på fina sidan av rivjärnet, lägg i en sil och pressa ur vätskan. Kasta vätskan och behåll lökmassan.
  2. Blanda lök, pressad vitlök, persilja, alla kryddor och färs ordentligt. Blanda med händerna och se till att kryddorna blir jämnt fördelat i färsen.
  3. Värm ugnen 225 grader, gärna med grillfunktion på. Pensla en ugnsplåt med olja.
  4. Forma långa och platta kebab och lägg på plåten. Gör ett lätt räfflat mönster på kebaben med fingrarna. Tillaga kebaben mitt i ugnen tills färsen blir genomstekt och får färg, ca 10-12 minuter.
  5. Servera gärna med grillade grönsaker och bröd. Jag grillade lök, sivri (turkisk långa paprikor) och tomat på högsta värmen i ugnen i ca 8 minuter.